Doek voor Café de Dam definitief gevallen

Het doek is definitief gevallen voor Café de Dam. Ook in het hoger beroep heeft uitbater Louis van Hamelsveld geen gelijk gekregen. Binnen zes maanden moet zijn 32 jaar oude café sluiten.

Volgens Louis van Hamelsveld (rechts) behoort zijn café tot de pareltjes van het echte Amsterdam. Beeld Cafe de Dam
Volgens Louis van Hamelsveld (rechts) behoort zijn café tot de pareltjes van het echte Amsterdam.Beeld Cafe de Dam

Hij zag het inmiddels al wel aankomen. Twee jaar geleden kreeg Van Hamelsveld (61) een brief op de mat van de eigenaar van het pand waarin zijn café huist, met de boodschap dat hij eruit moest. De reden: niet zijn eigen handtekening stond op het huurcontract, maar die van zijn broer.

Tevens had Van Hamelsveld de bovenverdieping van het pand een aantal keer onterecht onderverhuurd aan studenten. De rechter oordeelde in augustus dat het café, dat al 32 jaar een vaste schare gasten naar de Damstraat trekt, moest sluiten.

Moeilijke leeftijd
Van Hamelsveld tekende hoger beroep aan, maar ook dat heeft het café niet kunnen redden. Op 3 november moet Van Hamelsveld uit het pand zijn vertrokken. De eigenaar van het pand wil er zelf een horecazaak openen.

Van Hamelsveld is niet van plan ver voor de gedoemde datum de deuren te sluiten. "Tot die tijd blijven we zoveel mogelijk open," zegt Van Hamelsveld. "Zo kan ik ook mijn klanten de tijd geven afscheid te nemen."

Voor de vaste klanten is er misschien nog een sprankje hoop. De 61-jarige Van Hamelsveld is voorzichtig op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn bar. Of hij de stap durft te zetten, is nog de vraag. "Het is een moeilijke leeftijd. Te vroeg om met pensioen te gaan, maar als ik al mijn spaargeld investeer en het gaat mis, blijf ik met niks over."

Lees ook: Van deze iconische zaken namen we afscheid in 2017

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden