Doek valt definitief voor V&D

V&D krijgt geen doorstart. De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, lieten ze dinsdagmiddag weten.

Het filiaal op de Kalverstraat is gesloten Beeld anp
Het filiaal op de Kalverstraat is geslotenBeeld anp

Daarmee krijgen alleen de externe vestigingen van La Place een nieuw bestaan, die zijn eerder overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo. Een 'zeer beperkte groep V&D-medewerkers' zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen.

FNV-bestuurder Niels Suijker: "Het zag er na gisteren al heel slecht uit, maar het beetje hoop dat de 8000 medewerkers van V&D en de bijbehorende vestigingen van La Place nog hadden, is nu verdwenen. Dat is bijzonder treurig. Wij zullen de komende dagen contact zoeken met de curatoren voor meer achtergrond. Verder zullen wij onze leden bijstaan met loopbaanadvies. Dat zal hard nodig zijn.''

Kahn
De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

Kahn betreurt het dat zijn poging om een doorstart van V&D te bewerkstelligen is mislukt. Dat liet hij dinsdagmiddag weten.
"Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D," aldus Kahn. "We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen. We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerk(st)ers van V&D.''

Canadezen
Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

V&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat het bedrijf al jaren met financiële problemen had geworsteld. Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt.

Jumbo
Ook supermarktconcern Jumbo betreurt ten zeerste dat het niet is gelukt om een doorstart van de V&D-warenhuizen te bewerkstelligen. "Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retail-icoon'', liet de koper van de zelfstandige restaurants van V&D-dochter La Place dinsdag in een verklaring weten.

Het mislukken van de onderhandelingen betekent ook dat de vestigingen van La Place in de voormalige warenhuizen van V&D op dit moment niet kunnen worden voortgezet. "Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place vestigingen," aldus het winkelbedrijf.

Cool Investments
Cool Investments is het investeringsvehikel van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn, die een doorstart wilde maken met V&D. Het bedrijf is ontstaan vanuit de CoolCat-retailformule die in 1979 werd opgericht door Kahn. Hij begon met één winkel in Amsterdam en wist het bedrijf in ruim 35 jaar uit te bouwen tot een internationale kledingketen.

Cool Investments bestaat uit modeketens (onder andere CoolCat, MS Mode, America Today, Sapph), vastgoed en investeringen. De groep is voornamelijk actief in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Spanje en exploiteert meer dan zeshonderd eigen winkels. De ambitie is verder te groeien naar duizend winkels binnen vijf jaar. De familie Kahn houdt de meerderheid van de aandelen in de ondernemingen van de groep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden