Doek Keith Haring na restauratie weer terug in Stedelijk

Het speciaal voor het Stedelijk Museum gemaakte velum van Keith Haring uit 1986 is er vanaf oktober weer te zien, op de oorspronkelijke prominente plek.

Peter van Brummelen
Keith Haring groeide van graffitikunstenaar in het New York van de jaren tachtig uit tot internationaal gevierd beeldend kunstenaar. Beeld Keith Haring Foundation
Keith Haring groeide van graffitikunstenaar in het New York van de jaren tachtig uit tot internationaal gevierd beeldend kunstenaar.Beeld Keith Haring Foundation

Eén dag had hij maar nodig om het extraatje te maken bij zijn Amsterdamse expositie. In 1986 beschilderde Keith Haring een doek van twaalf bij twintig meter met spuitbusverf.

Terwijl hip­hopmuziek dreunde, creëerde hij de van hem bekende motieven: dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby's en krioelende beesten. Dat journalisten en fotografen hem daarbij op de vingers keken, deerde hem allerminst. De kunstenaar, een paar jaar daarvoor nog een anonieme graffitispuiter in de New Yorkse metro, maakte er een performance van.

Reusachtig kleurrijk doek
Op zijn solotentoonstelling in het Stedelijk in 1986 wilde Haring, op het hoogtepunt van zijn roem, niet alleen bestaand werk laten zien. Het reusachtige kleurrijke doek dat hij speciaal voor het museum beschilderde, bekend geworden als het 'velum van Keith Haring, werd gespannen onder de glazen kap boven de historische trap, direct na de toenmalige ingang van het museum. Aldus werd het binnenvallende zonlicht gefilterd. Na ruim twintig jaar is het gerestaureerde velum vanaf 12 oktober weer op dezelfde plek te zien.

Keith Haring trok als jongeman in de later jaren zeventig van Pittsburg naar New York. Hij volgde er een opleiding aan The School of Visual Arts, maar werkte vooral op straat. Met zijn kunst wilde hij een zo groot mogelijk publiek bereiken. Hij slaagde daar goed in.

Haring, die in 1990 overleed aan de gevolgen van aids, werd omarmd door de officiële kunstwereld, maar wist zijn street credibility te behouden. Populair waren in de jaren tachtig T-shirts met opdrukken van zijn werk.

In 1986 manifesteerde Haring zich in Amsterdam ook buiten het Stedelijk Museum. Hij ging met plaatselijke graffitikunstenaars de straat op en maakte op de Jan van Galenstraat een grote muurschildering op het toenmalige depot van het Stedelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden