Lezersbrieven

'Doe nu iets, want de speculant wacht niet'

De verkamering van woningen in Amsterdam lost de woningnood niet op, betoogt Hans Nieuwendijk. 'Private partijen profiteren van een lakse overheid en slaan hun slag.'

Zaterdag meldde deze krant dat er een petitie is gestart tegen woningsplitsing in de wijken Amerbos en Elper­meer in Amsterdam-Noord. Beeld Dingena Mol
Zaterdag meldde deze krant dat er een petitie is gestart tegen woningsplitsing in de wijken Amerbos en Elper­meer in Amsterdam-Noord.Beeld Dingena Mol

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Dit oer-Hollands gezegde lijkt ook op te gaan voor het beleid rond de woningvoorraad, met name in Amsterdam.

Ik doel op het toenemende aantal woningen in ­Amsterdam dat door private partijen met onverwachte hulp van de gemeente wordt omgezet van zelfstandige woningen naar onzelfstandige woningen (Het Parool, zaterdag). In veel gevallen gaat dit gepaard met overlast.

Ook leidt het tot prijsopdrijving van woningen die bij uitstek betaalbaar waren voor de politieagent, de onderwijzer en de verpleeghulpen voor wie periodiek aandacht wordt gevraagd. Dit alles lost de woningnood in Amsterdam niet werkelijk op.

De oorspronkelijke bewoners trokken en trekken weg vanwege het verminderde woonmilieu en overlast. Die twee problemen verergeren door afwijkende opvattingen over woongedrag en minder betrokkenheid van bewoners bij kamergewijze verhuur.

Passiviteit
Daar waar woningcorporaties bij overlastzaken een woonconsulent inzetten, doet een meerderheid van de private partijen bij de kamergewijze verhuur niets als er problemen ontstaan.

Deze partijen kijken vooruit. Ze weten dat in 2020 de huisvestingsregels worden geactualiseerd en mogelijk (hoop ik) ook actief worden nageleefd. Zij profiteren van een lakse overheid en slaan hun slag.

Sinds 2018 wordt wethouder Laurens Ivens op deze sluipende zaak gewezen. Hij wijst daarbij graag op wat anderen kunnen doen. Bijvoorbeeld op de mogelijkheid die een VvE heeft om op privaat-rechterlijke gronden dit soort overlast aan te pakken. De wethouder wacht zelf af. Nog erger: door deze passiviteit maakt hij het alleen maar moeilijker om problemen voor te zijn.

Bij een aanvraag voor een vergunning worden de voorwaarden niet actief getoetst. De aanvraag wordt afgestemd met de aanvrager aan de hand van een vragenlijst. Vervolgens wordt de vergunning verleend. Wanneer op basis van het bestuursrecht eenmaal een vergunning is verstrekt, valt deze nog nauwelijks terug te draaien.

Bij mij roept dit een beeld op van het vorige college, dat aanvankelijk vond dat je niet mocht spreken over 'overtoerisme' in Amsterdam.

De wethouder wacht tot 2020 tot hij eventueel maatregelen treft en de speculant wacht niet.

Hans Nieuwendijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden