Column

Doe niet mee met het dictee, lees in die tijd een mooi boek

En dan beginnen we nu met Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Zin 1: De met plagiaat gemakkelijk weggekomen letterkundige crimineel Adriaan van Dis, die altijd zulke kitschzinnen schrijft, maar desondanks als een serieuze auteur wordt gezien, mocht dit jaar Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bedenken.

Zin 2: Wat de bedoeling van dit dictee is, mag Joost weten, aangezien het alleen maar weerzin tegen het Nederlands oproept, omdat de auteurs altijd proberen zo moeilijk mogelijke zinnen te maken, waarbij ze ook nog trachten leuk te zijn.

Zin 3: Het ego van Van Dis, dat soms aan elefantiasis schijnt te lijden, zal zijn neiging tot koddigheid kunnen botvieren, want Adriaan stopt als het even kan altijd ergens een dun grapje tussen, waardoor we, ondanks de lange zin, toch even moeten glimlachen, uit beleefdheid, maar niet heus, tenzij je boven de 75 bent.

Zin 4: Significant is dat meestal een Belg wint, hoewel dat toch niet zó opmerkelijk is, want over het algemeen is het onderwijs in Vlaanderen beter dan hier, maar Nederlanders vinden het verbazingwekkend dat iemand uit een tweetalig land met de hoogste eer mag strijken, omdat wij ten onrechte nogal grote vooroordelen jegens onze zuiderburen koesteren.

Zin 5: Het schaamtevolst zijn die Bekende Nederlanders die zo ongekend veel fouten hebben gemaakt dat ze daar zogenaamd lollig over doen.

Zin 6: 'Ik had, geloof ik, zeventig fouten, twee minder dan vorig jaar, dus er zit vooruitgang in', hoor je dan een Bart Chabot zeggen, die op zo'n moment niet beseft dat in literatuur geïnteresseerde mensen denken: als je zo dom bent, hoef ik jouw boeken ook niet.

Zin 7: Bart boft dus dat steeds minder mensen in literatuur geïnteresseerd zijn, maar ik durf te stellen dat zulks mede wordt veroorzaakt door dit soort idiote dictees, die niets, maar dan ook niets met goed schrijven te maken hebben.

Zin 8: Uit welingelichte kringen heeft schrijver dezes vernomen dat de auteur van die moeilijke tien zinnen een bedrag van de Publieke Omroep ontvangt dat rond de vijfduizend euromannen ligt, dus jaloers is ondergetekende wel, want daar moet een columnist bij Het Parool meer dan 25 columns voor schrijven.

Zin 9: Doe niet mee met dit dictee.

Zin 10: Lees in die tijd een mooi boek.

 
Significant is dat meestal een Belg wint
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden