'Doe altijd sectie bij vermoeden zelfmoord'

Bij elk overlijden waar een vermoeden is van zelfmoord, zou sectie gedaan moeten worden. Dat stelt forensisch patholoog Frank van de Goot. Volgens Van de Goot gaan nu heel wat zelfmoorden onterecht als dusdanig de boeken in.

De 25-jarige Talitha uit Amsterdam, wiens dood ten onrechte werd beschouwd als zelfmoord. Beeld anp
De 25-jarige Talitha uit Amsterdam, wiens dood ten onrechte werd beschouwd als zelfmoord.Beeld anp

'Een auto die in het kanaal rijdt en die niet geremd blijkt te hebben. De conclusie is dan meestal snel getrokken: zelfmoord. Maar het kan evengoed een epileptische aanval geweest zijn of een hartprobleem', aldus de forensisch patholoog. 'Verzekeringstechnisch is dat van belang, maar natuurlijk ook gevoelsmatig, voor de nabestaanden.'

In 2014 heeft patholoog Van de Goot zelf zo'n 35 lichamen onderzocht die aangemeld waren als zelfdoding. In vijf of zes gevallen bleek dat niet te zijn. Twee lichamen heeft hij zelfs doorgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut voor verder onderzoek, omdat hij vermoedde dat er wat strafbaars aan de hand was.

Niet alleen na een vermoeden van zelfmoord, maar ook na verkeersongevallen en na plots overlijden onder de 35 jaar moet volgens Van de Goot standaard sectie uitgevoerd worden. 'Bij beide kan sprake zijn van erfelijke hartkwalen. Dat is heel belangrijk om te weten voor de familie.'

Volgens Van de Goot kunnen deze secties worden uitgevoerd door klinisch pathologen die in ziekenhuizen werken.

Onzorgvuldig
Maar ook wanneer er wel sectie wordt uitgevoerd, kan het nog misgaan. Het lichaam van Talitha uit Amsterdam, die in april 2013 dood werd gevonden op het spoor bij Heerhugowaard, is wel onderzocht door een patholoog, maar pas nadat het lichaam was verzorgd en daarmee sporen mogelijk zijn aangetast. Volgens Sébas Diekstra, advocaat van de nabestaanden, is het hele onderzoek 'onzorgvuldig en onvolledig' geweest, waardoor er nog vele vraagtekens zijn rond Talitha's dood.

'De onzekerheid over wat er met haar is gebeurd, vreet de hele dag aan me', vertelt Talitha's moeder. 'Ik kan hierdoor geen rust vinden om tot verwerking van het verlies te komen. Ik ben doodmoe.'

Ook de vader van de 18-jarige Lesley Timmer leeft nog steeds in onduidelijkheid. Lesley werd in 2010 zwaargewond aangetroffen onder een brug, zijn handen en voeten aan elkaar gebonden. 'Niet weten wat er gebeurd is, voelt als een wond die niet meer wil genezen', zegt Lesley's vader. Ook vader Timmer heeft advocaat Diekstra in de arm genomen om de zaak te laten heropenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden