Dodental treinramp Spanje naar beneden bijgesteld

De Spaanse autoriteiten hebben het dodental van de treinramp in Santiago de Compostella naar beneden bijgesteld. Nader onderzoek van een deel van de menselijke resten die uit de verwrongen wagons zijn geborgen leidde tot de conclusie dat niet tachtig, maar 78 mensen bij de ramp zijn omgekomen.

Een foto van de gewonde machinist Francisco Jose Garzon Amo Beeld afp
Een foto van de gewonde machinist Francisco Jose Garzon AmoBeeld afp

Tot dusverre zijn 72 slachtoffers met zekerheid geïdentificeerd. Van zes slachtoffers is dat nog niet het geval. Forensisch deskundigen zijn druk doende de juiste lichaamsdelen met elkaar te matchen. Dit heeft een woordvoerder van de Spaanse politie vrijdag gezegd.

De Spaanse politie beschouwt de machinist Francisco Jose Garzon nu officieel als verdachte, zo heeft justitie bekendgemaakt. De man werd in het ziekenhuis waar hij herstelt van zijn verwondingen aangehouden.

Volgens politiechef Jaime Iglesias zal Garzon worden ondervraagd als een verdachte van een misdaad, verbonden met de oorzaak van het ongeluk'. De machinist is door zijn verwondingen nu nog niet in staat om een verklaring af te leggen. Meer details over zijn toestand kon de politiechef nog niet geven.

Garzon sprak meteen na het ongeluk via de radio met de spoorleiding. Tijdens dat gesprek gaf hij aan dat hij met 190 kilometer per uur de bocht in ging, op een stuk spoor waar 80 kilometer per uur de toegestane snelheid was. Onderzocht wordt nu ook waarom de veiligheidssystemen van het spoor de trein niet afremden. Duidelijk is al dat op het stuk spoor van het fatale ongeval het Europese remsysteem ERTMS het intelligente systeem ontbrak. In plaats daarvan was er een alarmsysteem dat waarschuwt, maar niet in alle gevallen automatisch afremt.

De foto van de machinist op Facebook Beeld Facebook
De foto van de machinist op FacebookBeeld Facebook
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden