Dodental tornado Oklahoma fors naar beneden bijgesteld

Hulptroepen hebben de hele nacht doorgewerkt om overlevenden onder het puin van Moore, een voorstad van Oklahoma City, te redden. Het precieze dodental is nog niet duidelijk, maar tot nu toe zijn 24 doden geteld. Een veel lager aantal dan de 51 doden waar eerder over werd gesproken. Volgens de lijkschouwer in Oklahoma City zijn doden 'dubbel geteld'.

Redactie

Nu de dag in de getroffen buitenwijken van Oklahoma City is aangebroken, wordt pas goed zichtbaar hoe groot de schade is die de tornado van afgelopen maandag heeft aangericht. Op Twitter verschijnt de ene na de andere foto van totaal verwoeste huizen, geknakte bomen, platgedrukte auto's, glasscherven op straat en een weggevaagde basisschool, Plaza Towers in Moore, de zwaar verwoeste voorstad van Oklahoma City.

Het precieze dodenaantal is nog niet vastgesteld. Een tijdlang werd gesproken van 51 doden - onder wie 20 kinderen. De lijkschouwer van Oklahoma City sprak de verwachting uit dat het dodental verder zou oplopen tot 91, omdat nog niet alle lichamen binnen gekomen waren. Volgens de laatste berichten echter zijn de doden mogelijk 'dubbel geteld', waardoor het totale dodental wellicht veel lager - rondom de 24 - uitpakt.

Overlevenden
Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgezocht naar overlevenden. Volgens de lokale nieuwszender KFOR zijn er vannacht 101 overlevenden onder het puin vandaan gehaald. Het aantal gewonden is vastgesteld op 240, onder wie 60 kinderen.

Het vliegverbod boven Oklahoma City is nog altijd van kracht, zodat eventuele overlevenden gehoord kunnen worden als ze om hulp roepen.

Obama
De Amerikaanse president Obama heeft de tornado tijdens een persconferentie, tegen het einde van de middag, 'een van de meest verwoestende tornado's in de geschiedenis' genoemd. Hij heeft zijn dankbaarheid geuit aan leraren, vrijwilligers en reddingswerkers. 'Onze volledige focus ligt op het reddingswerk', aldus de president.

Obama zei verder dat hij een rampenverklaring heeft uitgegeven en dat Oklahoma City op alle benodigde hulp kan rekenen. De president sprak onder meer met de gouverneur van Oklahoma, Mary Fallin, en met de burgemeester van Moore, Glenn Lewis.

'Oklahoma moet meteen krijgen wat het nodig heeft', zei Obama. 'FEMA-chef Craig Fugate is onderweg. Afgelopen maandag heeft FEMA zoek - en reddingsoperaties uitgevoerd.'

De president wees erop dat het lang zal duren voordat alle schade hersteld is, maar sprak ook zijn hoop uit voor de toekomst. 'Er zijn lege ruimtes waar eerder huiskamers, slaapkamers en schoollokalen gesitueerd waren. En binnen afzienbare tijd zullen we deze ruimtes weer vullen, met liefde, gelach en met hulp vanuit de hele gemeenschap.'

Gevonden voorwerpen
De lokale gemeenschap zet zich nu al volop in om slachtoffers hulp te bieden. Mensen stellen hun huizen open voor ontheemden en bij het Rode Kruis hebben zich honderden vrijwilligers gemeld om te helpen met het zoeken naar slachtoffers en het ruimen van puin.

Een Facebook-pagina moet mensen helpen hun verloren voorwerpen terug te vinden. Een vrouw zegt dat ze op meer dan 160 kilometer afstand van Oklahoma City woont en dat ze een foto van een vrouw terugvond tussen de bloemen in haar tuin.

Ook worden er op de Facebook-pagina foto's van vermiste mensen en dieren geplaatst.

Kosten
Obama zei tijdens de persconferentie dat nog niet duidelijk is wat de financiële schade is van de tornado. Steven Godby, een professor aan de Nottingham Trent University die gespecialiseerd is in natuurrampen, liet The Guardian optekenen dat de financiële schade waarschijnlijk vergelijkbaar is met de kosten na de tornado in Joplin in 2011. Toen was er sprake van een recordbedrag van 2,1 miljard euro.

'Er zijn lessen getrokken uit de Joplin-tornado uit 2011', aldus Godby. 'Vooral in het overbrengen van een gevoel van urgentie naar het publiek en de noodzaak om levensreddende actie te ondernemen nadat een tornadowaarschuwing is uitgegaan, zoals het schuilen in kelders. Nieuwsberichten suggereren dat veel woningen in het getroffen gebied geen kelders hebben waar mensen kunnen schuilen.'

Rivier
Een kaart die is vrijgegeven door de National Weather Service laat zien dat de storm ten westen van Newcastle begon en vervolgens via de Canadian River Oklahoma City bereikte met windsnelheden van 320 kilometer per uur. Het was daar toen 3 uur 's middags.

De tornado volgde hetzelfde pad als in 1999, toen er in de voorstad Moore - die ook dit maal zwaar werd getroffen - de hoogste windsnelheden vlakbij het aardoppervlak werden gemeten.

Moore. Beeld AP
Moore.Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden