Update

Dodental protest Libië tegen milities opgelopen tot 31

Het dodental als gevolg van de ongeregeldheden in Tripoli is opgelopen tot 31. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Dat is volgens de Libische staatstelevisie de laatste stand van zaken. Een van de vele bendes of milities in Tripoli opende vrijdag het vuur op honderden demonstranten. De betoging was tegen de aanwezigheid van de militie.

Duizenden demonstranten hielden een mars van een moskee naar het hoofdkwartier van een militie. Ze zwaaiden met witte vlaggen en scandeerden 'Wij willen een leger. Wij willen politie'. Toen ze in de buurt van het hoofdkwartier kwamen, stormden strijders naar buiten die de menigte onder vuur namen met machinegeweren, raketgranaten en luchtafweergeschut.

Gewapende burgers en politieagenten hebben teruggeschoten op het pand van de militie in de buurt van de luchthaven van Tripoli. Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in augustus 2011 heerst in grote delen van het land anarchie. Bendes en milities maken plaatselijk de dienst uit, ook in de hoofdstad.

Premier Zeidan zei in reactie op het bloedbad dat alle milities zonder uitzondering Tripoli moeten verlaten. 'Dat er wapens in omloop zijn buiten het leger en de politie is gevaarlijk.'

'Demonstranten ook schuldig'
Zeidan zei dat niet alleen de militie blaam treft, maar ook de betogers. Onder hen waren gewapende burgers, aldus Zeidan. Hij zei bovendien dat de betogers toestemming hadden gekregen voor een demonstratie bij een moskee in Tripoli. Zij zouden daarop echter hun protestmars hebben verlegd naar het hoofdkwartier van de militie.

Volk geeft genoeg van bendes
De bende die vrijdag op de demonstranten schoot komt oorsponkelijk uit de stad Misurata, circa 200 kilometer ten oosten van Tripoli. De protestmars naar de basis van deze militie was om te beklemtonen dat de bevolking genoeg heeft van gewapende bendes in de hoofdstad die zich naar eigen goeddunken gedragen als ordedienst, knokploeg of misdadigersbende.

De voorzitter van de gemeenteraad, al-Sadat al-Badri, zei voorafgaand aan de tragisch verlopen protestmars dat 'de bevolking het geduld heeft verloren, Tripoli moet zonder wapens'. Bij een schietpartij op 7 november vielen in Tripoli nog drie doden.

Zwak leger
De regering beschikt niet over veel veiligheidstroepen of een grote politiemacht. Het regime van de Kaddafi-clan had opzettelijk vermeden bijvoorbeeld een sterk leger op te bouwen. Dat had een bedreiging kunnen vormen voor de macht die Kaddafi via clans uitoefende. Zijn val was vooral het werk van veelal plaatselijke milities die nog steeds rondschuimen en de opbouw van een centraal gezag belemmeren.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden