Dodental probiotica 'onnodig hoog'

UTRECHT - Het aantal doden bij het probioticaonderzoek in Utrecht had sterk beperkt kunnen worden als de onderzoekers hun experiment eerst op een kleine groep patiënten met acute alvleesklierontsteking hadden uitgevoerd.Dat stelt de Londense hoogleraar hepatologie en chirurgie Stig Bengmark in een vertrouwelijk document voor het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

In het Utrechtse experiment, bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, kregen 150 patiënten met acute alvleesklierontsteking een mengsel van probiotica ('goede' bacteriën). Vierentwintig van hen stierven. Het sterftecijfer lag beduidend hoger dan in een groep die geen probiotica kreeg: daar overleden negen patiënten. Volgens Bengmark kan worden betwijfeld of het experiment zonder voldoende voorstudie aan de medische ethische norm voldoet.

De probioticaexpert vindt dat vooraf meer onderzoek had moeten worden gedaan naar de effecten van het gekozen mengsel. Als meerdere soorten probiotica worden gemengd, kunnen zij elkaars werking negatief beïnvloeden. Volgens Bengmark was over het gebruikte mengsel te weinig uit eerdere studies bekend.

Hij noemt het spijtig dat tijdens het onderzoek niet voortdurend statistische analyses zijn gemaakt van de resultaten. 'Dan was het onderzoek waarschijnlijk eerder stopgezet en het aantal dodelijke slachtoffers beperkt gebleven,' schrijft hij. Ook heeft hij kritiek op het feit dat het UMC na het experiment adviseerde probiotica helemaal niet meer aan patiënten met acute alvleesklierontsteking te geven. Volgens Bengmark kan dat wel, alleen niet met dit mengsel.

Het UMC kent Bengmarks kritiek, maar heeft die in een eigen publicatie weerlegd, zegt een woordvoerster. Volgens haar zijn vóór het experiment studies op dieren en mensen gedaan en is het mengsel uitgebreid onderzocht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden