Update

Dodental na rellen in Caïro loopt op tot 29

Het dodental na rellen in Caïro is opgelopen naar 29. Dat zei een functionaris van het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg zaterdag tegen de Egyptische staatstelevisie. Het geweld in Caïro brak uit tijdens een antiregeringsmars die betogers door de Egyptische hoofdstad liepen.

Pro-Sisidemonstraties in Caïro. Beeld getty
Pro-Sisidemonstraties in Caïro.Beeld getty

Volgens getuigen had de Egyptische politie eerder op de dag met scherp in de lucht geschoten. Ook zou de politie met traangas en hagelpatronen hebben geschoten om de demonstranten uit elkaar te drijven. Bij een politieacademie in Caïro is eerder op de dag een bom ontploft. Daarbij vielen geen gewonden.

In de stad Minya vonden twee personen de dood toen Mursi-betogers slaags raakten met de politie. In Alexandrië is een vrouw in een soortgelijke situatie om het leven gekomen. In de stad Suez aan het zuidelijke uiteinde van het Suezkanaal werd met een raket geschoten op een politiebureau. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Opstand 3 jaar geleden
Egypte staat zaterdag stil bij het begin van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak 3 jaar geleden. Na de val van de autoritaire Mubarak werden vrije verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door Mohamed Mursi, die gesteund wordt door het Moslim Broederschap. Het leger zette hem vorig jaar juli weer af.

Duizenden Egyptenaren waren zaterdag op het Tahrirplein om hun steun te betuigen aan het militaire bewind. Demonstranten scandeerden de naam van generaal Abdel Fatah al-Sisi die vorig jaar Mursi afzette.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

'Sfeer uitgelaten en tegelijkertijd gespannen'
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is vandaag in Caïro om te spreken met politici, mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van de Koptische kerk. Hij noemt de sfeer in de Egyptische hoofdstad 'uitgelaten, maar tegelijk ook gespannen'.

Voordewind was vandaag nabij het Tahrir-plein, maar heeft om veiligheidsredenen geen poging gedaan op het plein te komen, dat hermetisch is afgesloten met prikkeldraad en detectiepoortjes. Rond het plein staan ook tanks en hij zag ambulances af en aan rijden.

Twee jaar geleden was Voordewind ook op het Tahrir-plein, dat toen in handen was van demonstranten. Nu is het centrum van Caïro volledig onder controle van het leger. Ook toen was de stemming feestelijk, maar hing een omslag voortdurend in de lucht.

Voordewind is samen met ChristenUnie-europarlementariër Peter van Dalen in Caïro om te bezien wanneer en hoe Europa weer hulp aan Egypte kan geven. Een hulpbudget van 4,8 miljard euro is door de EU-landen eerder bevroren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden