'Dodental na aanval op Marioepol opgelopen tot 30'

Het dodental na de raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol is inmiddels opgelopen tot 30 en neemt mogelijk nog verder toe. Dat heeft burgemeester Joeri Chotloebej vanavond bekendgemaakt. De seperatisten - bij monde van rebellenleider Aleksander Zachartsjenko - verklaren dat er van een aanval op de stad geen sprake is.

Redactie
Marioepol. Beeld ap
Marioepol.Beeld ap

De rebellen namen de stad vanochtend onder vuur met langeafstandsraketten. Een groot gedeelte van de stad werd daarbij verwoest. Dat meldde Chatloebej vanochtend aan AP. Naast de dertig doden zijn ook tientallen mensen gewond geraakt.

Eerder vandaag ontkenden de rebellen betrokkenheid bij de raketaanvallen. 'Wij hebben niet het vuur geopend in de richting van Marioepol, en zeker niet waar het woonwijken betreft', zei de minister van Defensie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegenover persbureau Interfax. Volgens een woordvoerder zouden de raketten zijn afgeschoten vanuit de plaats Stari Krim, ten westen van Marioepol, waar het Oekraïense leger de macht heeft.

De strijders van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk is opgedragen posities van het Oekraïense leger te beteugelen. Het gaat volgens de rebellenleider om posities ten oosten van de stad. 'We gaan de stad niet aanvallen', aldus Zachartsjenko tegen het Russische persbureau RIA Novost. Aanleiding voor de troepenbeweging is de beschuldiging van Oekraïne dat de rebellen achter een raketaanval op Marioepol zitten.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld epa
Beeld epa

Onderzoekers naar de plek

De raketten kwamen vanochtend neer in een woonwijk en op een markt in de stad die circa 600 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. Door de aanval is een aantal gebouwen in brand gevlogen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft onderzoekers gestuurd naar de plek om informatie te vergaren. Marioepol telt ongeveer een half miljoen inwoners en is met zijn haven en staalfabrieken een belangrijk industrieel centrum in Oekraïne.

De Oekraïnse premier Arseni Jatsenjoek heeft westerse bondgenoten en de VN-Veiligheidsraad opgeroepen actie te ondernemen. Rusland schendt volgens Jatsenjoek met de aanval gemaakte afspraken en het internationaal recht.

Het Oekraïense leger maakte vandaag bekend dat rebellen ten noorden van Donetsk de plaats Krasni Partizan hebben ingenomen. Het dorp ligt in een 'grijs gebied' waar lange tijd geen rebellen of militairen aanwezig waren, zei een woordvoerder.

Wapenstilstand
De separatisten en de regering van Oekraïne bereikten begin september een wapenstilstand, maar die stelt niet veel voor. Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen negen dagen circa 260 mensen omgekomen. De periode was daarmee de bloedigste sinds het van kracht worden van het staakt-het-vuren.

Gisteren liet de pro-Russische rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko weten geen vredesonderhandelingen meer te willen voeren met de regering van Oekraïne. Ook zei de afgevaardigde van het rebellenleger dat hij het Oekraïense leger wil terugdrijven naar de grenzen van de regio Donetsk.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Koenders bezorgd

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de verslechterende toestand in Marioepol. Koenders heeft zijn bezorgdheid vanavond geuit tegen de Oekraïense president Porosjenko, die hij sprak in de Saudische hoofdstad Riyad.

Bij EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini, die ook in Riyad is, drong Koenders aan op een spoedvergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken.

Koenders heeft in Riyad samen met koning Willem-Alexander een condoleancebezoek gebracht na het overlijden van de Saudische koning Abdullah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden