Update

Dodental metro Moskou loopt op tot 39

De Russische president Medvedev legt bloemen bij een van de metrostations die getroffen werd door de aanslagen. ANP Beeld
De Russische president Medvedev legt bloemen bij een van de metrostations die getroffen werd door de aanslagen. ANP

MOSKOU - Tijdens het spitsuur vonden er gistermorgen in de Moskouse metro twee achtereenvolgende zelfmoordaanslagen plaats. Volgens de laatste cijfers zijn er 39 mensen om het leven gekomen. Op een aantal incidenten na blijft paniek in de Russische hoofdstad uit, zelfs de metrostations die het doelwit waren zijn inmiddels al weer open.

Een paar uur na de aanslagen op de Moskouse metro is Koeznetksi Most, een station met een overstap naar Loebjanka waar gisterochtend de eerste aanslag plaatsvond, gewoon open. Er is geen teken van paniek. Terwijl achterin het station politieagenten lijkkisten met de stoffelijke overschotten wegdragen lossen wachtende passagiers gewoon kruiswoordpuzzels op. Een politieagent belt familieleden om te zeggen dat hij ongedeerd is gebleven.

Het is stiller dan normaal, mensen kijken angstig op wanneer iemand vlak na het fluitsignaal nog de deuren van een wagon inspringt. ''Iedereen kijkt naar me" zegt Arthoer Atrosijan, een 42-jarige Armenier die al twintig jaar in Moskou woont en voor zijn werk dag en nacht met de metro rijdt. ''Ik heb een donker tintje en flinke baardgroei, ze denken dat ik een terrorist ben. Mensen stappen uit als ik binnenstap."
Artrosijan werkt voor een bezorgdienst die met de metro pizza's bij mensen thuisbrengt. ''Dat is gewoon sneller", legt hij uit. ''Maar als dit zo doorgaat moet ik maar een ander baantje zoeken of ergens in de provincie gaan wonen", verzucht hij. Volgens politieberichten waren er in verschillende delen van Moskou vandaag incidenten, een vrouw met een hoofddoekje werd van een roltrap geslagen.

'Zwarte weduwen'
Volgens de geheime dienst FSB zijn de bomaanslagen het werk van vrouwelijke zelfmoordterroristen. Volgens openbaar aanklager Vladimir Markin gaat het om zogenaamde 'zwarte weduwen', vrouwen met bomgordels die zichzelf opbliezen. Later op de morgen wordt nog een derde, onontplofte bomgordel in de metro gevonden. President Dmitri Medvedev zegt tijdens een persconferentie dat hij opdracht heeft gegeven de anti-terroristische operatie in de Kaukasus 'zonder aarzeling en tot het eind' door te zetten. Premier Vladimir Poetin laat vanuit de Siberische stad Krasnojarsk weten de terroristen 'te zullen vernietigen'. De Moskouse politie kondigt ondertussen een 'speciaal regime' af in de hoofdstad. Op luchthavens, treinstation en in de metro zijn speurhonden aanwezig en hier en daar worden passagiers gefouilleerd.

Volgens de laatste cijfers zijn bij de aanslagen 39 mensen om het leven gekomen en raakten 102 mensen zwaargewond. Tot op heden zijn slechts 22 omgekomen passagiers geïdentificeerd. De Nederlandse ambassade in Moskou laat weten dat zich onder de slachtoffers geen Nederlanders bevonden. Reisorganisaties melden dat er in deze tijd van het jaar weinig toeristen naar Rusland komen.

Toch gelooft niet iedereen dat de aanslagen het werk zijn van Tsjetsjeense terroristen. Sergej Lebedev, een 34-jarige handelaar, weet zeker dat de aanslagen het werk zijn van de geheime diensten zelf. ''Leg de puzzelstukjes maar naast elkaar. De populariteit van premier Poetin daalt vanwege de crisis en dus flikken ze ons dit om binnenkort met harde hand terug te slaan", zegt hij. ''Zo is hij immers ook aan de macht gekomen. Bij mij op het werk heeft iedereen het er over", voegt hij daar aan toe. In de herfst van 1999 vonden in Rusland een serie bomaanslagen plaats, Vladimir Poetin won destijds aan populariteit omdat hij destijds ook beloofde de terroristen uit te roeien.

Tegen het einde van de middag gaan zelfs de metrostations die het doelwit waren van de aanslagen weer open. Mensen leggen bloemen en laten briefjes of pluche teddyberen achter. De inwoners van de stad blijven koel maar maken zich toch zorgen. ''Het lijkt wel alsof we tien jaar terug de tijd in gaan", zegt de gepensioneerde Natalia Andrejevna. ''En de afgelopen tien jaar hebben we het al zo moeilijk gehad. Ik ben vandaag voor het eerst in jaren weer naar de kerk gegaan. Wie weet helpt het." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden