Dodental bomaanslag China opgelopen naar 50

Een reeks explosies afgelopen zondag in de autonome Chinese provincie Xinjiang blijkt onderdeel te zijn geweest van een grote terreuraanval. Daarbij zijn volgens Chinese staatsmedia zeker vijftig mensen om het leven gekomen, onder wie veertig aanvallers. De Chinese politie spreekt van een 'serieuze terroristische aanval'.

Groot scherm met propagandafilm op het Tiananmenplein in Peking. Beeld ap
Groot scherm met propagandafilm op het Tiananmenplein in Peking.Beeld ap

Zondag waren er zeker vier explosies in dorpen in Xinjiang. Die waren op de dag dat in China 17 ambtenaren en agenten zijn gestraft voor betrokkenheid bij aanslagen door gemaskerde militanten eind juli in Xinjiang. De explosies gingen af bij twee politiebureaus, een markt en een winkel.

Eerder meldden de regionale autoriteiten dat bij de explosies in het district Luntai zeker twee doden en een groot aantal gewonden waren gevallen. Het nieuwsportaal Tianshan Net meldt vandaag dat bij de explosies vier agenten en zes omstanders om het leven kwamen en 54 mensen gewond raakten.

Bij het politie-ingrijpen daarna zouden veertig aanvallers zijn doodgeschoten of zijn omgekomen door explosies. Twee aanvallers werden gearresteerd. Het is onduidelijk waarom het nieuwe dodental pas een aantal dagen later bekend is gemaakt.

Oeigoeren
In Xinjiang is het al langere tijd onrustig. Het komt regelmatig tot botsingen tussen de Oeigoeren en de Han-chinezen. De inheemse islamitische Oeigoeren voelen zich onderdrukt door de Han-chinezen en zetten zich af tegen Peking.

Afgelopen dinsdag kreeg een Oeigoerse denker die de etnische politiek van China bekritiseerde en de spanningen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen probeerde te verminderen levenslange gevangenisstraf opgelegd. De Chinese rechter verklaarde Ilham Tohti schuldig aan separatisme, aanzetten tot etnische haat en opruiing.

Staatsmedia bestempelden het vonnis als een overwinning in de strijd tegen terrorisme in Xinjiang. Volgens mensenrechtenadvocaten kan het hardhandige beleid van China echter radicalisering van de Oeigoeren in de hand werken en tot meer geweld leiden.

Oeigoerse denker en academicus Ilham Tohti tijdens zijn proces. Beeld REUTERS
Oeigoerse denker en academicus Ilham Tohti tijdens zijn proces.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden