Dodental aanslag luchthaven Karachi loopt op tot 30

Bij de aanval op de luchthaven van de Pakistaanse havenstad Karachi zijn dertig mensen om het leven gekomen. Het geweld duurde ruim 12 uur en begon zondagavond. Een talibancommando voerde de aanval uit op de belangrijkste luchthaven van Pakistan. De aanslag symboliseert het falen van de pogingen van de Pakistaanse regering om vrede te sluiten met de rebellen.

null Beeld ap
Beeld ap

Onder de doden zijn de tien rebellen die de aanval uitvoerden in de grootste stad van Pakistan, tevens de economische hoofdstad van het land. De aanval verlamde de luchthaven, maar daar hernamen de activiteiten in de loop van de namiddag. Vertrekkende vliegtuigen zijn vertraagd, omdat ze geïnspecteerd worden op mogelijke schade, zo meldde een bron binnen de burgerlijke luchtvaartautoriteit CAA.

De aanval is opgeëist door de Pakistaanse taliban (TTP). Die voert sinds 2007 een verbeten strijd tegen de regering in Islamabad. De aanval begon om 23 uur lokale tijd zondagavond. Enkele van de aanvallers hadden militaire uniformen aan om verwarring te zaaien, aldus de autoriteiten. Volgens getuigen hadden minstens drie aanvallers hun explosievenvesten doen ontploffen.

Het Pakistaanse leger had maandagochtend te vroeg victorie gekraaid door de aanval als afgelopen te verklaren. Nieuwe schoten waren daarna immers te horen, waarna de ordetroepen opnieuw in de tegenaanval gingen. Om 11 uur lokale tijd maandag was de aanval dan echt voorbij.

De lichamen van 18 slachtoffers van de talibanaanval, onder wie 11 bewakers van de luchthaven en vier werknemers van de Pakistaanse publieke luchtvaartmaatschappij PIA, zijn naar het centrale ziekenhuis van Karachi gebracht. Daar werden ook 26 gewonden verzorgd.

Maandagavond zijn nog de verkoolde resten van twee andere werknemers aangetroffen in de vrachtterminal van de luchthaven, wat de balans op 30 doden brengt, aldus een woordvoerder van de luchtvaartautoriteit.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden