Update

Dodenherdenking trekt 20.000 mensen naar de Dam

Nederland heeft vanavond de burgers en militairen herdacht die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20.00 uur was het stil, ter nagedachtenis aan de gevallenen. De nationale herdenking was op de Dam in Amsterdam. Op het plein waren ongeveer 20.000 mensen aanwezig.

De Dam.

Voorafgaand aan de stilte legden Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans bij het monument.

Meteen na de 2 minuten stilte droeg de 16-jarig Charlotte Fontijne haar gedicht De stilte spreekt voor. Veteranen en oorlogsslachtoffers legden kransen. Vervolgens hield burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een toespraak.

Van der Laan prees de mensen die 'ondanks terreur en angst' de moed opbrachten in verzet te gaan. 'Wanneer wij op onze beurt niet bereid zijn in onze dagen - in alle vrijheid - op te komen voor de gerechtigheid waar die in de verdrukking zit, kunnen wij hier net zo goed níet staan.'

Op veel andere plaatsen in Nederland waren vrijdagavond ook herdenkingen. Onder meer op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in het voormalige kamp Amersfoort, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten, waren plechtigheden.

De vooraf omstreden dodenherdenking in Vorden verliep probleemloos. Over de herdenking was ophef ontstaan omdat er ook Duitse soldaten worden herdacht. De rechter besloot zelfs in een kort geding dat de herdenking door mocht gaan, maar dat de burgemeester de graven van Duitsers moest mijden.

Na afloop van de plechtigheid kregen de ongeveer 400 aanwezigen de keuze om wel of niet langs de Duitse graven te lopen. Slechts een handjevol mensen, onder wie de burgemeester, zag daarvan af.

Bij het Herinneringscentrum kamp Westerbork werd traditioneel de uit het kamp afkomstige klok geluid. Enkele duizenden mensen liepen een stille tocht over het kampterrein van het voormalige Durchgangslager. Vanuit het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 mensen afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen.

Tijdens de herdenkingen was het luchtverkeer aangepast, om. Zo kregen vliegtuigen voor het gehele Nederlandse luchtruim tussen 20.00 en 20.03 uur geen startverklaring. Arriverende vliegtuigen moesten de landing uitstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden