'Dodencel-schrijver' in Florida geëxecuteerd

De staat Florida heeft gisteravond om 7 uur (lokale tijd) William van Poyck geëxecuteerd. Hij was veroordeeld voor de moord op een gevangenbewaarder in 1987. Die kwam om bij een poging een gevangene te bevrijden met een overval op een auto. Van Poyck (58) kreeg internationale aandacht omdat hij drie boeken schreef en een blog bijhield over zijn leven in de dodencel.

William van Poyck met zijn zus Lisa, die zijn blog bijhoudt.. Beeld Blog William van Poyck
William van Poyck met zijn zus Lisa, die zijn blog bijhoudt..Beeld Blog William van Poyck

Hij werd de 'death row author' genoemd. Voor het blog schreef hij brieven naar zijn zus Lisa, die ze vervolgens publiceerde op internet.

Van Poyck is gisteravond in de Florida State Prison in Starke ter dood gebracht met een injectie, enkele uren nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof uitstel van de executie had geweigerd. Zijn laatste maaltijd heeft hij geweigerd. Hij werd nog bezocht door zijn zus, vier vrienden en iemand die hem geestelijk bijstond.

In 1987 overviel Van Poyck samen met Frank Valdes een gevangenwagen in West Palm Beach; het was de bedoeling de gevangene James O'Brien te bevrijden. De bewaker Fred Griffis, die de sleutels van de auto weg had gegooid, werd neergeschoten en overleed. Na een achtervolging werden Valdes en Van Poyck gearresteerd.

Van Poyck heeft beweerd dat Valdes het fatale schot heeft gelost. Toen de zaak vorige week diende voor het Hooggerechtshof van Florida heeft de weduwe van Valdes gezegd dat haar man haar had toevertrouwd dat hij de bewaker had gedood. Valdes is in 1999 in een gevangenis in Florida doodgeslagen; zeven bewakers zijn daarvoor aangeklaagd, maar geen van hen is veroordeeld.

Uit veiligheidsoverwegingen is Van Poyck, die in dezelfde gevangenis zat, verhuisd naar een gevangenis in Virginia. Daar schreef hij zijn autobiografie 'A Checkered Past: A Memoir'. Hij wilde daarmee, zo zei hij, een gezicht geven aan veroordeelden. Hij schreef daarna nog twee boeken, waarvoor hij ook enkele prijzen won. Sinds 2005 heeft hij een blog bijgehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden