Update

Doden, wateroverlast en stroomuitval door Sandy

De superstorm Sandy heeft tot nu toe grote schade aangericht aan de Amerikaanse oostkust. In New York heerst chaos. Delen van de stad zijn overstroomd en op veel plekken is de stroom uitgevallen. Het New York University-ziekenhuis moest worden geëvacueerd omdat de noodgeneratoren niet bleken te werken.

Redactie
Een deel van Lower Manhattan (New York) is maandagavond in duisternis gehuld na de komst van superstorm Sandy. Beeld AP
Een deel van Lower Manhattan (New York) is maandagavond in duisternis gehuld na de komst van superstorm Sandy.Beeld AP

Tot nu toe zijn ten minste dertien slachtoffers gevallen. De meeste vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. Een vrouw overleed toen ze in een plas water stapte die onder stroom bleek te staan. Op veel plaatsen zijn elektriciteitsmasten bezweken door de harde wind. Miljoenen mensen zitten zonder stroom.

Sneeuwstorm
In de staat West-Virginia ramde een automobiliste een cementtruck tijdens een door de storm veroorzaakte sneeuwstorm. De vrouw overleefde het ongeval niet.

Ook in Canada zijn de gevolgen van de storm merkbaar. In Toronto overleed een vrouw nadat ze door rondvliegend puin was geraakt, aldus de politie.

Wateroverlast
Inwoners van New York mogen, om overbelasting tegen te gaan, alleen nog telefoneren met alarmnummer 911 bij een directe levensbedreigende situatie. Door wateroverlast zijn de grote luchthavens in en rondom New York gesloten. Het gaat om onder meer LaGuardia en JFK, en om het dicht bij Manhattan gelegen vliegveld Newark in New Jersey.

In The Battery, aan de zuidkant van het New Yorkse stadsdeel Manhattan, bereikte het waterpeil een hoogte van 3,56 meter. Dat is 15 centimeter hoger dan het oude record, dat dateerde uit 1821. De netbeheerder heeft de stroomvoorziening in het zuidelijk deel van Manhattan, waar zich ook Wall Street bevindt, intussen afgeschakeld.

Superstorm
Formeel is Sandy niet langer een orkaan, maar een zogeheten post-tropische storm. Dat heeft te maken met de temperatuur in het stormstelsel en met de vorm, niet met de windsnelheden: die worden nog even schadelijk geacht als voorheen. De Amerikaanse meteorologische dienst NWS spreekt van een superstorm.

Busjes van elektriciteitsmaatschappij Consolidated Edison op Manhattan. Beeld ap
Busjes van elektriciteitsmaatschappij Consolidated Edison op Manhattan.Beeld ap
Water baant zich naar binnen in de Battery Tunnel in Manhattan. Beeld REUTERS
Water baant zich naar binnen in de Battery Tunnel in Manhattan.Beeld REUTERS
Een man in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Beeld reuters
Een man in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn.Beeld reuters
Een ondergelopen straat in Atlantic City (New Jersey), waar Sandy maandagavond (plaatselijke tijd) aan land kwam. Beeld afp
Een ondergelopen straat in Atlantic City (New Jersey), waar Sandy maandagavond (plaatselijke tijd) aan land kwam.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden