Update

Doden bij bevrijdingsactie gijzelaars Algerije, operatie gaat door

De operatie van de Algerijnse strijdkrachten om de gijzelaars op een gasveld te bevrijden duurt nog voort. Dat heeft minister Mohamed Said van Communicatie vanavond gezegd.

Het gasveld In Amenas in het zuidoosten van Algerije Beeld epa
Het gasveld In Amenas in het zuidoosten van AlgerijeBeeld epa

In een verklaring die hij aan de nationale media had gestuurd, liet hij weten dat 'een belangrijk aantal terroristen onschadelijk is gemaakt', maar hij noemde geen cijfers. De bewindsman meldde niets over eventuele doden en gewonden onder de gijzelaars.

Eerder had de Algerijnse staatsomroep juist gemeld dat de actie op het gasveld in het zuidoosten van Algerije voorbij was. Bij de actie zijn doden gevallen, meldde de omroep zonder in detail te treden.

Een woordvoerder van de gijzelnemers zegt dat er van de ongeveer 40 buitenlandse gijzelaars er na een ingreep door het Algerijnse leger nog 7 in leven zouden zijn.

Tegenstrijdige berichten
De verwarring over het lot van de mensen die in gijzeling werden genomen, is groot. Vandaag kwamen tegenstrijdige berichten over hen naar buiten. Ook is nog altijd niet duidelijk om hoeveel gijzelaars het gaat. Zeker is dat er dertien Noren en ook Amerikanen, Japanners en Fransen onder hen zijn.

Het Algerijnse persbureau APS meldde donderdagmiddag dat de strijdkrachten in het Noord-Afrikaanse land tientallen buitenlandse gijzelaars en circa 600 Algerijnen uit de handen van de extremistische moslims hebben bevrijd. Ooggetuigen zeiden dat er veel doden zijn gevallen, toen Algerijnse gevechtshelikopters voertuigen aanvielen waarmee gijzelnemers zich met een aantal gijzelaars verplaatsten.

Een van de terroristen zei tegen het Mauritaanse persbureau ANI dat er 34 gijzelaars en 15 man uit eigen gelederen bij de aanval waren gedood. De gijzelnemers stelden dat ze na de aanvallen van donderdag nog steeds buitenlanders in hun macht hebben: drie Belgen, twee Amerikanen, een Brit en een Japanner.

Mali
De gijzelingsactie is een protest tegen het Franse militaire optreden in Mali, dat ten zuiden van Algerije ligt. De gijzelhouders eisen dat het West-Europese land zich uit Mali terugtrekt en dat Algerije zijn luchtruim niet langer openstelt voor Franse vliegtuigen die naar Mali vliegen.

Het is echter niet precies bekend uit welke groep de extremisten komen die het complex 1150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers woensdag innamen. Vermoedelijk behoren zij tot de terroristen die zich sinds 2007 al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) noemen. De daders noemden zich donderdag tegenover ANI Ondertekenaars met Bloed. Bij de bestorming woensdag door de terroristen vielen meerdere doden, onder wie een buitenlander.

Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft een belang van 46 procent in de onderneming die In Amenas beheert. De andere deelnemers in de joint venture zijn het Noorse Statoil en het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach.

Mokhtar Belmokhtar, de leider van de islamitische groepering die de gijzeling heeft opgeëist. Beeld AFP
Mokhtar Belmokhtar, de leider van de islamitische groepering die de gijzeling heeft opgeëist.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden