Video

Dodelijke orkaan Matthew bereikt kust van Florida

Orkaan Matthew bereikte vanochtend vroeg de kust van Florida. De orkaan is in de buurt van Cape Canaveral en brengt windvlagen van 120 kilometer per uur met zich mee. Matthew is onderweg naar het noorden van de Amerikaanse staat waar twee kernenergiecentrales staan.

Redactie

Cape Canaveral werd in 2005 fors beschadigd toen orkaan Wilma over het land trok. Eigenaar Nasa gebruikt het Kennedy Space Center sindsdien niet meer zelf, maar verhuurt het aan commerciële partijen als Elon Musk van SpaceX.

Jacksonville
De storm kwam vanochtend vroeg aan land in een gebied waar 1,4 miljoen mensen wonen. De orkaan zal daarna richting Jacksonville trekken. Matthew trekt dan over St Lucie en Turkey Point, twee kernenergiecentrales.

Het openbare leven aan de oostkust van de staat Florida ligt vandaag deels stil vanwege het passeren van de orkaan. Pretpark Walt Disney World blijft de hele dag gesloten. Ook de parken Universal Orlando en Seaworld gaan niet open. Vliegmaatschappijen hebben inmiddels 2500 vluchten geschrapt. De luchthavens van Fort Lauderdale en Orlando zullen naar verwachting ook gaan sluiten.

Matthew heeft wel iets aan kracht ingeboet: hij trekt langs de oostkust van Florida in noordwestelijke richting en bereikt windsnelheden van maximaal 195 kilometer per uur (categorie 3). Toen de orkaan gisteren Haïti trof, deed hij dat met snelheden tot 230 kilometer per uur (categorie 4). Ondanks de iets afgenomen windsnelheid zal de schade die de storm in de zuidoostelijke kuststaten veroorzaakt naar verwachting aanzienlijk zijn.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Amerikanen zoeken massaal veiligere gebieden op. Beeld afp
Amerikanen zoeken massaal veiligere gebieden op.Beeld afp

Haïti
Orkaan Matthew heeft in Haïti al een spoor van vernieling achtergelaten. Het dodental als gevolg van Matthew is in de nacht van donderdag op vrijdag opgelopen naar 339. Bronnen in Haïti verklaren dat veel extra doden zijn geborgen nu het waterpeil na de overstromingen daalt. De verwachting is dat het dodental nog op gaat lopen omdat de hulpdiensten niet overal kunnen komen.

Reddingswerkers konden gisteren pas een afgelegen kuststad bereiken. Daar werden tientallen doden aangetroffen. Haïti werd deze week hard getroffen door de orkaan, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur. Veel mensen kwamen om door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers traden. Het land is extra kwetsbaar door de grote armoede en slechte infrastructuur. Eerder gingen autoriteiten ervan uit dat er zo'n 140 doden waren gevallen.

Ook de noordkust van het schiereiland is zwaar getroffen. In de regionale hoofdstad Jérémie zou 80 procent van de huizen zijn verwoest. In het nabijgelegen Dominicaanse Republiek waren vier doden te betreuren.

Hulpactie
Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen voor de slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti. Volgens de hulporganisatie hebben 50.000 Haïtianen dringend hulp nodig. Matthew is de sterkste orkaan die het Caribisch gebied treft sinds 2007.

Volgens het Rode Kruis is er ruim 6,2 miljoen euro nodig om de meest acute nood te lenigen. Dat geld wil het Rode Kruis het komende jaar uitgeven aan medische hulp, voedsel, water en het bouwen van onderdak. ,,We zijn extreem bezorgd over de veiligheid, gezondheid en het algemene welzijn van vrouwen, mannen en kinderen die zijn getroffen, vooral diegenen in afgelegen steden en dorpen'', aldus het Rode Kruis.

Verwoeste huizen in Haïti. Beeld REUTERS
Verwoeste huizen in Haïti.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden