Dodelijke kikkerschimmel verspreidt zich via rivierkreeften

De schimmel die sinds 1990 een ernstige bedreiging vormt voor kikkers, blijkt ook een gevaar te zijn voor rivierkreeften. Met deze ontdekking wordt duidelijk hoe het mogelijk is dat de gevaarlijke infectieziekte zich blijft verspreiden, zelfs in gebieden waar de amfibieën al geheel zijn uitgestorven.

Redactie
De ernstig bedreigde gouden kikker. Beeld afp
De ernstig bedreigde gouden kikker.Beeld afp

Door de schimmel (Batrachochytrium dendrobatidis), die op de huid van de kikker groeit, zijn van bijna 200 kikkersoorten de aantallen flink uitgedund en zijn tientallen andere soorten inmiddels al uitgestorven.

Veldonderzoek
Wetenschappers aan de Universiteit van Zuid-Florida, Tampa, ontdekten tijdens veldonderzoek in Louisiana en Colorado de geïnfecteerde rivierkreeftjes, 29 procent van de dieren was besmet.

Uit laboratoriumonderzoek bleek dat de exemplaren door de besmetting overleden, meldt New Scientist. Dit is voor het eerst dat dieren die geen amfibie zijn, doodgaan door chytridiomycose, de ziekte die de schimmel veroorzaakt.

Kikkervisjes
De besmette rivierkreeften kunnen de ziekte doorgeven aan kikkervisjes, vertellen de wetenschappers. waarschijnlijk is de wereldwijde distributie van rivierkreeften de oorzaak dat de schimmel zo wijd verspreid is.

Volgens de wetenschappers is het 'zeker mogelijk' dat ook bij andere ongewervelden de schimmel aanwezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden