Dode Zeerollen na 20 jaar weer in Europa

Voor het eerst sinds bijna 20 jaar zijn de Dode Zeerollen weer in Europa te zien. Op dinsdag 9 juli opent het Drents Museum in Assen een grote expositie die in totaal 16 originele manuscripten laat zien, waarvan enkele nog nooit eerder tentoongesteld zijn geweest, en ruim 400 objecten uit de joodse cultuur rond het jaar 0.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in een aantal grotten rond de nederzetting Qumran en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Ze werden daar waarschijnlijk verstopt tijdens de verloren joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus).

Het is de eerste keer dat in Nederland een complete tentoonstelling, waaraan 5 jaar is gewerkt, aan de beroemde geschriften wordt gewijd, zei museumdirecteur Annabelle Birnie donderdag. Klapstuk is een fragment van één meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond.

Het gaat om unieke manuscripten die zo kwetsbaar zijn dat ze halverwege de tentoonstelling worden vervangen door een nieuwe serie. De rollen zijn vooral gevoelig voor licht. 'Om ze zo veel mogelijk te beschermen, moeten bezoekers op een lichtknopje drukken om ze te zien', vertelt projectleider Peter Schonewille.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden