Dode was geen gevolg van stroomstoring

De vrouw die in januari van dit jaar dood in haar woning werd gevonden, is niet overleden aan de gevolgen van de grote stroomstoring.

Amsterdam tijdens de stroomstoring in januari Beeld Joep van der Wiel
Amsterdam tijdens de stroomstoring in januariBeeld Joep van der Wiel

De vrouw was afhankelijk van zuurstofvoorziening en het vermoeden bestond dat door de stroomstoring het apparaat was uitgevallen. Volgens onderzoek staat haar overlijden los van de storing.

Dat meldt het evaluatierapport van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland over de stroomstoring waarbij op 17 januari 360.000 huishoudens in Amsterdam en omgeving uren zonder stroom zaten.

In hoeverre de stroomstoring in relatie staat tot de dood van een 83-jarige vrouw van wie de zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde, wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht. Binnenkort komt ook de Inspectie Veiligheid en Justitie met een rapport over de stroomstoring.

Meer bezetting
Het evaluatierapport van de Veiligheidsregio wekt het beeld van een landelijke 1-1-2-centrale in Driebergen die overspoeld werd met telefoontjes. Waar het gemiddelde normaal rond de honderd meldingen per uur ligt, waren dat er die dag tussen 4.30 uur en 5.30 uur meer dan duizend.

Driekwart van de bellers had geen acute hulp nodig, maar had bijvoorbeeld vragen over de storing. Hoewel die telefoontjes werden afgebroken, zorgden ze voor extra wachttijden.

Door de drukte bij de twee centralisten op de meldkamer van de Ambulancedienst Amsterdam werden daar het eerste uur acht telefoontjes niet aangenomen. Pas toen een derde centralist na drie kwartier bijsprong, werd teruggebeld.

In de aanbevelingen van het rapport staat dat er meer bezetting nodig is om pieken op te vangen. Ook moet duidelijker worden gemaakt dat 1-1-2 alleen voor noodgevallen bedoeld is.

Lees terug: Stroomstoring Amsterdam niet zonder gevolgen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden