Update

Dode op gekaapt Nederlands schip

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën, dat in het gebied aanwezig is, heeft zich over de bemanning ontfermd. Foto ANP Beeld
Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën, dat in het gebied aanwezig is, heeft zich over de bemanning ontfermd. Foto ANP

DEN HAAG - Somalische piraten hebben het gekaapte Nederlandse koopvaardijschip Marathon laten gaan, aldus het ministerie van Defensie vanochtend. Het schip, dat een lading cokes vervoerde, werd 7 mei in gijzeling genomen. Daarbij is één van de bemanningsleden om het leven gekomen door een schotwond. Een tweede gewonde is stabiel. De bemanning bestaat uit Oekraïners.

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën, dat in het gebied aanwezig is, heeft zich over de bemanning ontfermd. Een team is inmiddels aan boord om medische hulp te verlenen. Daarnaast is het schip voorzien van verse proviand, water en brandstof. De Zeven Provinciën moet voorkomen dat de Marathon opnieuw slachtoffer van piraten wordt.

Piraten blijven zeer actief in de regio, ondanks de aanwezigheid van marineschepen van onder meer Europese landen. Gisteren trachtten piraten een vrachtschip uit Singapore te enteren, maar ze werden verjaagd door een Portugees marineschip, de Corte-Real. De Portugese militairen slaagden erin de piraten in te rekenen op hun bootje, waarin twee ladders lagen.

De Portugezen namen de boot in beslag, maar lieten de acht kapers gaan. Het incident deed zich voor ter hoogte van de Somalische havenstad Bossaso. De vrijlating van de piraten, zoals ook gebeurde door een Nederlands marineschip, heeft wereldwijd voor verontwaardiging gezorgd.

Maar veel landen laten de piraten liever gaan dan ze te berechten en met hun aanwezigheid te worden opgezadeld. Mogelijk wordt ooit een tribunaal voor de berechting van piraten opgericht. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden