Dode Kaddafi te zien op Arabische televisie

De verdreven Libische leider Muammar Kaddafi is gedood. Dat meldden de Arabische tv-nieuwszender al-Jazeera en de Libische televisie. Al-Jazeera toont ook beelden van de zwaargewonde oud-leider. Volgens de Libische overgangsraad is Kaddafi bezweken aan verwondingen die hij opliep bij zijn arrestatie. Zijn lichaam zou inmiddels zijn overgebracht naar een moskee in Misurata.

Redactie
Het lichaam van Muammar Kaddafi. Beeld EPA
Het lichaam van Muammar Kaddafi.Beeld EPA

De exacte locatie van Kaddafi's lichaam was eerder geheim vanwege veiligheidsredenen. De Arabische tv-zender al-Jazeera claimt beelden van het stoffelijk overschot te hebben die snel gepubliceerd zullen worden. Andere kanalen tonen beelden waarop troepen twee lange buizen onder een snelweg omsingelen, waar Kaddafi getracht zou hebben zich schuil te houden. Ook worden er wereldwijd beelden uitgezonden waarop de zwaargewonde oud-dictator door rebellen over de grond wordt gesleept.

Bezweken aan zware verwondingen
Volgens de berichten is Kaddafi in beide benen en hoofd geschoten en daarna overleden. Kaddafi zou getracht hebben het land in een konvooi te ontvluchten, dat onder vuur werd genomen door de NAVO. De NAVO heeft bevestigd dat het eerder vandaag twee militaire voertuigen had aangevallen bij Sirte. De voertuigen maakten deel uit van een grotere groep.

Bevestiging dood tot dusver
Interim-premier Mahmoud Jibril heeft inmiddels de dood van Kaddafi bevestigd, evenals minister Minister Mahmud Schammam van Informatie van de Nationale Overgangsraad. De NAVO is inmiddels ook bezig met het natrekken van het bericht van de arrestatie. Volgens een woordvoerder kan dat 'een tijdje gaan duren'. Ook functionarissen van het Witte Huis controleren of Kaddafi is gevangengenomen danwel gedood in Libië. Vooralsnog kunnen ook zij niets bevestigen.

Gat in de grond

De Libische ex-dictator Muammar Kaddafi werd uiteindelijk aangetroffen in een gat in de grond in Sirte, meldde de Britse omroep BBC, op basis van een gesprek met de strijder van de Nationale Overgangsraad die Kaddafi vond. De NTC-strijder Mohammed, een twintiger, zei dat Kaddafi smeekte: 'Niet schieten, niet schieten!' De kameraden van Mohammed tilden de strijder op hun schouders en zongen Allah Akbar (God is de Grootste). Anderen losten vreugdeschoten.

Mohammed toonde de BBC-verslaggever trots een gouden pistool, dat hij naar eigen zeggen van Kaddafi had afgepakt.

Sirte in handen nieuwe machthebbers
Kort vóór Kaddafi's arrestatie viel Sirte in handen van de nieuwe machthebbers van Libië. Sirte was twee maanden het toneel van felle gevechten tussen pro-Kaddafi-strijders en troepen van de Nationale Overgangsraad (NTC).

Zoons en veiligheidschef

Kaddafi's zoon Mutassim is samen met zijn vader gestorven. Een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad meldt tegenover persbureau Reuters dat de twee zich in hetzelfde gat in de grond hadden verstopt.

De woordvoerder laat ook weten dat Kaddafi's andere zoon, Saif al-Islam, gevangen genomen is. Hij zou gewond zijn en in het ziekenhuis liggen. Interpol en het Internationaal Strafhof (ICC) riepen Saif al-Islam Kaddafi eerder vandaag op zich 'in het belang van de gerechtigheid' zo snel mogelijk over te geven. Hij wordt door het ICC verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Interpol en het ICC roepen de autoriteiten in Libië ook op Saif al-Islam aan het ICC over te dragen zodra hij is gepakt.

Veiligheidschef Abdullah al-Senussi zou zijn opgepakt. Al-Senussi werd, net als Muammar Kaddafi, gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden.

Kaddafi heeft Libië circa 42 jaar geregeerd. Hij heeft steeds gezegd niet levend in handen te willen vallen van de nieuwe machthebbers.

Tripoli

In de Libische hoofdstad Tripoli heerst een uitgelaten sfeer. Overal klinken vreugdeschoten en worden vlaggen gehesen.

Uitgezonden beelden van een vermeende dode Kaddafi. Beeld REUTERS
Uitgezonden beelden van een vermeende dode Kaddafi.Beeld REUTERS
Een screenshot van Al-Jazeera waarop de vermeende dode Kaddafi te zien is. Beeld
Een screenshot van Al-Jazeera waarop de vermeende dode Kaddafi te zien is.
Een foto van de gsm van een strijder die kennelijk de zwaargewonde Muammar Kaddafi toont. Een NTC-functionaris bevestigt dat het inderdaad de ex-dictator is. © AFP Beeld
Een foto van de gsm van een strijder die kennelijk de zwaargewonde Muammar Kaddafi toont. Een NTC-functionaris bevestigt dat het inderdaad de ex-dictator is. © AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden