Dode in trapportaal Osdorp was vooropgezet plan

De dood van Karima Benkal Talid (35) in mei in een trapportaal in de Jan van Zutphenstraat was geen uit de hand gelopen ruzie, maar een vooropgezet plan, denkt het OM.

Maarten van Dun
Tussen de bewoners, van wie sommigen illegaal in Nederland waren, was al vaker ruzie Beeld anp
Tussen de bewoners, van wie sommigen illegaal in Nederland waren, was al vaker ruzieBeeld anp

Dat bleek vanmiddag tijdens de eerste pro formazitting in de zaak.

Volgens justitie was Houssine M. (40), die illegaal in Nederland verbleef, al langer van plan om zijn Marokkaanse huisgenote Benkal Talid iets aan te doen. Daarvoor zou bewijs te zien zijn in chatgesprekken die hij voerde met zijn vriendin, de Marokkaans-Spaanse Fatima E. (22).

Ruzie
De verdachten en het slachtoffer woonden samen met meer mensen in het huis aan de Jan van Zutphenstraat. Tussen de bewoners, van wie sommigen illegaal in Nederland waren, was al vaker ruzie. Op 19 mei kwam dat tot een dodelijk dieptepunt: Benkal Talid raakte waarschijnlijk na een ruzie met M. zo zwaar gewond dat ze uiteindelijk in haar eigen braaksel stikte. Volgens justitie sloeg, schopte en wurgde M. haar, al is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Bekend is wel dat M. op de avond van de ruzie met Benkal Talid meerdere keren belde met zijn vriendin E. Pas toen zij bij het gezamenlijke huis arriveerde zag zij het slachtoffer liggen en raakte volledig in paniek, stelt haar advocate. Volgens justitie was echter van paniek geen sprake, omdat E. van tevoren had geweten wat M. van plan was. Ze zou de moord dus mede hebben gepleegd. In elk geval had ze vooraf Benkal Talid moeten waarschuwen, meent het OM en direct de politie moeten bellen toen ze haar zwaargewonde huisgenote zag liggen.

Dat gebeurde niet. E. hielp haar vriend door een gordijn uit de auto te halen waarmee het lichaam van Benkal Talid werd toegedekt. 's Avonds meldden zich drie mannen, waaronder Houssine M., zich op het politiebureau om melding te doen van wat er was gebeurd. E. en M., wiens advocaat pas in een later moment ingaat op de beschuldigingen blijven voorlopig vastzitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden