Dode en gewonden bij bosbranden Marbella

In de bergen ten noordoosten van de Spaanse badplaats Marbella, de Sierra Negra, woedt een grote bosbrand. Er zijn een dode en vijf gewonden gevallen. De brand is volgens meldingen van de Spaanse media donderdagavond bij Coín uitgebroken, 20 kilometer ten noordoosten van Marbella.

De brandt woedt bij de badplaats Beeld epa
De brandt woedt bij de badplaatsBeeld epa

Honderden mensen proberen de brand te blussen met behulp van onder meer 17 blusvliegtuigen en helikopters.

De brand lijkt aan de zuidelijke kant onder controle, maar woedt onbeheerst verder, noordelijker in de bergen. Het vuur woedt over een breedte van 12 kilometer. Er is al meer dan 1000 hectare afgebrand in zes gemeenten en meer dan 5000 mensen moesten worden geëvacueerd, onder wie alle 200 gasten van een hotel in de bergen tussen Marbella en Málaga.

Nadat de windrichting vrijdagmorgen was veranderd, is de vuurzee richting Marbella getrokken. In de gemeente Ojén, een dorp vlak ten noorden van Marbella, hebben alle 3300 bewoners uit voorzorg hun huizen moeten verlaten. Het vuur woedde ook in de bebouwde kom van Mijas, ruim 25 kilometer ten noordoosten van Marbella en bereikte vrijdag de rand van het plaatsje Monda, bijna 15 kilometer ten noorden van Marbella.

Brandbestrijders hebben vrijdag het verkoolde lijk aangetroffen van een 78-jarige Brit bij een verbrand huis. Eerder liep een echtpaar van middelbare leeftijd ernstige brandwonden op. De overige drie gewonden zijn een moeder en twee kinderen die het inmiddels goed maken, meldde het Spaanse internetmedium Europa Press.

De regeringsleider van de regio Andalusië, José Antonio Griñan, heeft de getroffen regio bezocht. Hij zei onder meer dat de snelheid en de omvang waarmee de brand zich over een breed terrein heeft ontwikkeld, verdacht is. Het is mogelijk aangestoken, maar over de oorzaak is nog niets bekend. Het is in Andalusië warm en droog en de wind waait hard. Een kleine regenbui op vrijdag kon niets tegen het vuur uitrichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden