Update

Dode door brand in seniorenflat Zeist

Door een brand in seniorenflat de Grote Koppel aan De Clomp in Zeist is dinsdagavond een dode gevallen. Negen anderen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, aldus Veiligheidsregio Utrecht. Ook zijn er mensen ter plekke behandeld omdat zij rook hadden ingeademd. Rond kwart over negen had de brandweer het vuur onder controle.

Bewoners van seniorenflat De Grote Koppel worden hun huizen uit gehaald in verband met brand Beeld anp
Bewoners van seniorenflat De Grote Koppel worden hun huizen uit gehaald in verband met brandBeeld anp

In verband met de hevige rookontwikkeling bij de brand op de vijfde verdieping besloot de brandweer drie verdiepingen van de flat te ontruimen. Het was voor de brandweerlieden moeilijk de brandhaard te bereiken, omdat er zo veel rook was.

De bewoners konden terecht in het naastgelegen complex De Koppeling. De meeste bewoners kunnen thuis overnachten als ze dat willen. De brandweer heeft dat aan het eind van de avond meegedeeld. De bewoners van vijf van zeven verdiepingen mogen naar huis, aldus de brandweer. Burgemeester Koos Janssen constateerde echter ook dat veel bewoners al bij familie een slaapplek hebben gevonden of misschien nog te nerveus zijn om terug te keren.

Calamiteitenhospitaal
Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht heeft zijn deuren geopend vanwege de brand. Het hospitaal is een speciale 'slapende' voorziening die als achtervang kan dienen bij bijvoorbeeld een ramp. 'Het is een buffer voor wanneer de reguliere zorg het aantal patiënten niet meer aankan', legt een woordvoerder van het ziekenhuis uit. Om die reden gaat het calamiteitenhospitaal enkele keren per jaar open.

Acht slachtoffers van de brand zijn opgevangen in het calamiteitenhospitaal. Een negende slachtoffer is om nog onbekende reden overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Natte handdoek
Ria de Jongh (80) woont op de derde verdieping van de Grote Koppel en hoefde haar woning niet te verlaten. De drie verdiepingen boven die van haar werden wel ontruimd. 'Ik heb een natte handdoek voor de deur gelegd voor het geval dat er rook naar beneden komt. Toen mijn buurvrouw naar buiten wilde, zei de brandweer dat ze binnen moest blijven. Dus dat doe ik dan ook maar. Ik zie veel ambulances en brandweerwagens buiten staan. Ze hebben een bewoner met een hoogwerker naar beneden gehaald.'

De Grote Koppel is een flat met 151 woningen voor ouderen. Het gebouw telt 6 eenkamerwoningen en 145 tweekamerwoningen, verdeeld over zes verdiepingen en een begane grond. De flat, die werd gebouwd in 1977, is bestemd voor 55-plussers die in principe zelfstandig kunnen wonen. Wel zijn de woningen gelijkvloers en rolstoelvriendelijk.

Een hoogwerker van de brandweer wordt gebruikt om bewoners naar beneden te halen Beeld anp
Een hoogwerker van de brandweer wordt gebruikt om bewoners naar beneden te halenBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Een lijkwagen staat voor seniorenflat de Grote Koppel Beeld anp
Een lijkwagen staat voor seniorenflat de Grote KoppelBeeld anp
De Grote Koppel aan De Clomp in Zeist Beeld Archiefbeeld Google Streetview
De Grote Koppel aan De Clomp in ZeistBeeld Archiefbeeld Google Streetview
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden