Plus

Docusoap voor Bert Kops: 'Ik ben een mannetje'

Over de beroemde sportschool Kops op de Weesperzijde komt een docusoap. Bert Kops: 'Op de Wallen vond ik het leuk en spannend. Té leuk en spannend.'

Bert Kops: 'Ik kreeg foute vrienden. Mijn vader heeft me gered met deze sportschool.' Beeld Marc Driessen
Bert Kops: 'Ik kreeg foute vrienden. Mijn vader heeft me gered met deze sportschool.'Beeld Marc Driessen

"Hé pik, ga je lekker dan?" zegt Bert Kops (55) aan de lopende band. Hij zit op een bank voor zijn sportschool, in de zon. We gaan een paar uur naast hem zitten om te zien of er genoeg gebeurt voor een docusoap.

Nou, dat is zo. "En dit is niet eens een spannende dag," zegt Kops, die als geboren Amsterdammer inmiddels in Purmerend woont.

We ontmoeten een medewerker van een tbs-kliniek die aan zijn worsteltechnieken werkt, een aan lager wal geraakte oud-kickbokser die een biertje komt doen en een deftige buurvrouw die een sportschool zoekt voor haar zoon. "Hij is hier altijd welkom, schat," zegt Kops. "En jij ook."

Ondertussen zijn we ook getuige van een kleine medische ingreep. Een Braziliaanse kooivechter probeert met een nagelschaartje een hechting te verwijderen uit het ooglid van z'n trainingsmaat. De medewerker van de tbs-kliniek legt uit dat het niet hoeft, omdat hechtingen in Nederland vanzelf oplossen.

Promo's
Dat er vanaf maandag een docu-soap komt over Team Kops op Spike TV - entertainment met een scherp randje, zo omschrijft de zender zichzelf - is een uitstekend idee. Je kunt ernaar kijken als vechtsportliefhebber, maar ook met de blik van een fan van Jiskefet. Michiel Romeyn van Jiskefet, die vlak bij de sportschool woont, weet overigens wie Bert Kops is. Ze zien elkaar wel­eens in het voorbijgaan.

Kops heeft het druk met de aankomende docusoap. Er zijn al promo's geweest op Spike TV, hij wordt er de hele tijd over aangesproken. Ook door journalisten. "Man, ik heb een manager moeten nemen. Ik kan niet meer zonder."

Eigenlijk had Kops zes jaar geleden al op tv moeten komen. Bij SBS6. Maar op het laatste moment haakte die omroep af. Bij Sportcentrum Kops wordt veel gekickbokst en de sport was weer eens slecht in het nieuws geweest. Een schietpartij bij een gala, viptafels met criminelen en andere publiciteit over de lelijke kant van de vechtsport.

Kops kent die kant ook. Hij was jarenlang portier op De Wallen. Hij werkte voor 'Zwarte Joop' de Vries. "Ik ben natuurlijk een mannetje. Ik vond het op de Wallen leuk en spannend. Té leuk en spannend. Ik kreeg foute vrienden en kon foute dingen gaan doen."

"Maar mijn vader heeft me daarvoor behoed door deze sportschool te beginnen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Via de gemeente konden we in 1985 dit pand op de Weesperzijde huren. Vorige week vierden we ons 33-jarige bestaan."

Sportcentrum Kops is een familiezaak. Bert is het uithangbord en geeft veel trainingen, en achter de schermen helpen zijn zus en zijn ouders, die hij nog steeds met 'u' aanspreekt.

De vader van Bert heet ook Bert, en de oude Bert is een beroemdheid in de worstelwereld. Behalve een geweldige sportman is hij altijd een onberispelijke, rechtschapen Amsterdammer geweest. "Keurig gewerkt bij De Nederlandsche Bank, nooit geen gekkigheid," zegt junior.

München
Het beroemdste verhaal van de oude Bert dateert uit 1972. Toen deed hij mee aan de Olympische Spelen. De oude Bert trainde veel met de Israëlische worstelaars. Mede-olympiër Mark Zjavin was een vriend van hem.

Zjavin werd slachtoffer van het gijzelings­drama door de terreurgroep Zwarte September, waarbij elf Israëlische sporters werden vermoord. De oude Bert was kanshebber voor goud in München, maar hij trok zich na de aanslag onmiddellijk terug van de Spelen. Tot zijn grote ergernis gingen de Spelen gewoon door.

De oude Bert is nu 81 jaar. Hij traint nog drie keer per week. Fitness. Met wedstrijden worstelen is hij op z'n 67ste gestopt. Toen won hij van een veel jongere kerel, die zich schaamde voor de nederlaag. Dat kon niet de bedoeling zijn. Worstelen moet leuk zijn, geen vernedering.

Contributie
Winnen is weliswaar het motto bij de topsporters van Kops, maar het moet wel leuk blijven. Verdraagzaamheid is de leidraad. Sporters van alle etnische achtergronden trainen er.

Iedereen mag komen, maar ze moeten zich wel gedragen, anders grijpt Kops in. En dat wil je niet, want ook Kops is een sterke worstelaar. Tig keer Nederlands kampioen, later werd hij kooivechter.

Kops controleert niet waar de bijna vijfhonderd leden hun contributie van betalen, en dat wil hij ook niet. "Als iedereen die hier komt netjes en gewoon doet, vind ik het goed."

Soms neemt hij wel maatregelen. Zoals bij de man die altijd in de sauna plaste. Kops zette 'm met z'n blote kont op de hitte-elementen. "Want ik kan natuurlijk ook een teringlijer zijn."

Kampioenen en BN'ers

De bekendste vechter in de sportschool van Kops is Gegard Mousasi (33). Vrijdag vecht de in Iran geboren Leidenaar voor de wereldtitel bij de Bellator-organisatie. Bert Kops traint kooivechter Mousasi, die ook uitstekend bokst, kickbokst en worstelt.

Naast Kops speelt ook Mousasi een rol in de docusoap. Bij Kops trainen bovendien enkele bekende Nederlanders, onder wie Douwe Bob, Henk Schiffmacher en Giel Beelen. Team Kops is vanaf 21 mei iedere maandag om 22.30 uur te zien op Spike TV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden