Update

Documenten over Guantanamo-gevangenen uitgelekt

Gevangenen in Guantanamo. Foto AFP Beeld
Gevangenen in Guantanamo. Foto AFP

Via verschillende Amerikaanse en Europese kranten zijn vannacht geheime documenten naar buiten gebracht over de vermeende terroristen die Amerika gevangen houdt in Guantanamo Bay. De Amerikaanse regering noemt de publicatie 'ongelukkig'.

De documenten, die Wikileaks in handen heeft, bevatten informatie over meer dan 700 verhoren van de militaire gevangenen en het bewijs dat de Verenigde Staten aanvoeren tegen de gevangenen. Ook is te lezen in hoeverre de gevangenen een gevaar vormen voor de VS als ze zouden worden vrijgelaten. Tot nu toe zijn uit Gauntanamo 604 gevangenen vrijgelaten en worden er nog 172 verdachten vastgehouden.

De dossiers geven onder meer nieuwe informatie over enkele bekende gevangenen onder wie de beruchte Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen op 11 september 2001. Volgens de New York Times zou Mohammed in 2002 een inwoner van Baltimore opdracht hebben gegeven om de toenmalige Pakistaanse president Musharraf te doden. Maar toen de man met zijn bomvest aankwam bij de moskee die Musharraf zou bezoeken, bleek zijn opdracht een test om te zien of hij bereid was te sterven voor het 'goede doel'.

Een andere gedetineerde, Abd al-Rahim al-Nashiri, schepte op dat hij hoger in de hiërarchie stond dan Mohammed, die beschouwd werd als de nummer 3 van Al-Qaida. Al-Nashiri wordt vervolgd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000.

Al-Nashiri zou zo toegewijd zijn geweest aan de jihad dat hij zich injecties toediende die impotentie bevorderen, om niet te worden afgeleid door vrouwelijk schoon, aldus het dossier over de terreurverdachte.

Mensenrechtenactivisten kunnen hun voordeel doen met de documenten, omdat hieruit duidelijk blijkt dat het bewijsmateriaal tegen diverse gedetineerden flinterdun is. Toch zijn er ook aanwijzingen dat sommige gedetineerden gevaarlijker zijn dan eerder werd gedacht, een van de redenen die het sluiten van de gevangenis - een van de speerpunten in de verkiezingscampagne van president Barack Obama - zeer gecompliceerd maken.

Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid reageert: "Het is ongelukkig dat verschillende media hebben besloten te publiceren uit de gevoelige documenten die Wikileaks illegaal in handen kreeg."

De Washington Post meldde dat de documenten inzage bieden in de organisatie van Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri in de periode na de aanslagen in 2001 en de interne geschillen in de terreurorganisatie. (redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden