Documentairemaker legt hels dagelijks leven in Homs haarfijn vast

Al maanden stromen ze binnen. Filmpjes en foto's van Syrische burgers die strijden voor de val van president Assad. Veel van deze beelden zijn helaas onduidelijk. Vaak bewogen, onderbelicht en chaotisch. De Franse fotograaf en filmmaker 'Mani' riskeerde echter zijn leven om een haarscherpe documentaire te draaien in Homs, hoofdstad van het verzet.

Redactie
Tank in een straat in Homs. Beeld REUTERS
Tank in een straat in Homs.Beeld REUTERS

Mani, die uit veiligheidsoverwegingen een schuilnaam gebruikt, filmde het dagelijkse leven in Homs, een stad die sinds 3 februari zwaar wordt gebombardeerd door het regime van president Assad. De harde represaille is het gevolg van de onophoudelijke demonstraties van de burgerbevolking in de stad die wel de hoofdstad van het verzet wordt genoemd. De tv-zender Channel4 zond zijn werk als eerste uit.

Mani slaagde erin vast te leggen hoe leden van het Free Syrian Army dagelijks de strijd aan gaan met sluipschutters van het overheidsleger. De beelden tonen hoe de mannen stadswijken straat voor straat, en huis voor huis innemen. Scenes waarin op claustrofobische wijze wordt gevochten in huizen en trappenhallen laten de schokkende werkelijkheid zien van een land in burgeroorlog.

Schizofreen

Het aanhoudende geweld heeft Homs opgedeeld in een sektarische stad. Wijken waar alawieten wonen (zij behoren tot de stam van president Assad) worden niet beschoten. Overal elders wel. Het maakt het leven in de stad tot een schizofrene werkelijkheid.

Mani heeft zijn eigen leven geriskeerd om de wereld deze beelden te tonen. Naar eigen zeggen omdat 'iedereen moet weten dat dit gebeurt'. De vraag die zich na het zien van de documentaire dan ook opwerpt, is hoelang diezelfde wereld dit nog zal laten gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden