Documentaire over strubbelingen rond de Anne Frankboom

Op NPO2 is op zondag 15 mei de documentaire Requiem Voor een Boom te zien, over de kastanjeboom waarop Anne Frank tijdens haar onderduiktijd uitkeek.

De Anne Frankboom sneuvelde in 2010 Beeld ANP
De Anne Frankboom sneuvelde in 2010Beeld ANP

"Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar," schreef Anne in mei 1944 in haar beroemde dagboek, drie maanden voor zij en haar familie werden verraden en vervoerd naar kamp Westerbork.

De bijzondere boom sneuvelde in 2010 tijdens een storm. Drie jaar eerder was de kastanjeboom echter ook bijna omgegaan. Nadat een schimmel werd geconstateerd, sommeerde stadsdeel Centrum de boom te kappen, wat op veel protest kwam te staan.

Uiteindelijk besloot de rechter de boom te sparen en werd deze met een ijzeren constructie gestut. Die kon echter niet voorkomen dat een storm in 2010 alsnog een einde maakte aan het bewogen bestaan van de kastanjeboom.

Aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met betrokkenen laat filmmaker Michiel Brongers in Requim Voor een Boom zien waarom de gemoederen zo hoog opliepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden