Plus

Doctor Strange

Na het succes van Iron Man, Thor en The Avengers zet Marvel een nieuwe stap naar totale heerschappij over de filmindustrie. Zijn naam is Doctor Strange, een spirituele superheld.

Mike Peek
De dokter moet kiezen: gebruikt hij zijn nieuwe capaciteiten voor egocentrische doeleinden of gaat hij de strijd aan met Kaecilius Beeld Doctor Strange
De dokter moet kiezen: gebruikt hij zijn nieuwe capaciteiten voor egocentrische doeleinden of gaat hij de strijd aan met KaeciliusBeeld Doctor Strange

Strange kan misschien niet vliegen, maar wisselt tussen dimensies alsof hij een andere kamer binnenloopt.

Aan het begin van de film is Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) echter nog een normale, zij het briljante neurochirurg. Als zijn handen bij een ­auto-ongeluk ernstig beschadigd raken, lijkt zijn ­carrière voorbij.

Ten einde raad reist Strange naar Kathmandu, waar hij The Ancient One (Tilda Swinton) ontmoet. Zij vertelt hem dat zijn rationele wereld beperkingen kent. Strange is sceptisch, tot deze geheimzinnige vrouw hem alle hoeken van het multiversum laat zien.

Bovennatuurlijke krachten
Die scène is waarschijnlijk het best te vergelijken met een lsd-trip. Niet verwonderlijk, aangezien de stripversie van Doctor Strange werd geboren in de vroege jaren zestig, toen een groeiende groep mensen interesse kreeg in geestverruiming - dezelfde, vaak jonge mensen die gefascineerd waren door andere pijlers onder dit verhaal, zoals oosterse mystiek en zwarte magie.

Strange doet in Kathmandu bovennatuurlijke krachten op, maar hoort ook over Kaecilius (Mads Mikkelsen), een voormalige leerling van The Ancient One die duistere energie wil gebruiken om de aarde te vernietigen. De dokter moet kiezen: gebruikt hij zijn nieuwe capaciteiten voor egocentrische doeleinden of gaat hij de strijd aan met Kaecilius?

Het antwoord laat zich raden. Hoewel Doctor Strange andere talenten heeft dan het gemiddelde Marvelpersonage maakt hij een soortgelijke ontwikkeling door. Als 'origin story' blijkt deze film ook niet erg interessant.

Nauwelijks tegenslagen
Strange is van zichzelf al geniaal en kent nauwelijks serieuze tegenslagen in zijn vorming tot superheld. De film hijst hem zo snel mogelijk in het zadel om over te kunnen schakelen naar grote actiescènes.

Die zien er wel erg goed uit. De Escherachtige ombuigingen van de realiteit zagen we eerder in Inception, maar niet op deze verbluffende schaal. De scène waarin Stranges lichaam op de operatietafel ligt, maar zijn geest in een gevecht belandt, is zelfs adembenemend.

Benedict Cumberbatch toont zich bovendien eens te meer de perfecte acteur voor dit soort excentrieke rollen. Hij straalt een grappig soort arrogantie uit, heeft een geweldige timing en is mondain genoeg om alle hoogdravende praat enigszins te relativeren.

Jammer dat er zo'n inwisselbare slechterik tegenover hem staat. Mikkelsen, toch ook geen lichtgewicht, is weggestopt achter een laag make-up en mag weinig meer doen dan grommen.

Doctor Strange

Regie Scott Derrickson
Met Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen
Te zien in Filmhallen, City, Tuschinski, Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden