'Docklandshal brandonveilig'

AMSTERDAM - De Docklandshal in Noord mag niet langer worden gebruikt voor massale evenementen.De brandweer vindt de loods, onderdeel van de NDSM-werf, onder de huidige omstandigheden slechts geschikt voor kleinschalige activiteiten met hooguit vijfhonderd bezoekers.

In een notitie laat de brandweer weten niet langer te kunnen instaan voor de veiligheid van de bezoekers van evenementen in de Docklandshal. Het gebouw aan de Neveritaweg is in trek als onderkomen voor grootscheepse activiteiten, zoals culturele festivals, dansfeesten en concerten in de alternatieve sfeer. De hal heeft een capaciteit van zesduizend bezoekers.

Tot nog toe werd per geval bekeken of extra maatregelen nodig waren. De brandweer eist nu dat het stadsdeel samen met de beheerder van de Docklandshal, de Stichting Kinetisch Noord, structurele maatregelen treft om de brandveiligheid te verbeteren. Daarvoor heeft de brandweer enkele scenario's opgesteld die de hal geschikt maken voor grotere groepen bezoekers. Met al die scenario's zijn investeringen gemoeid die kunnen oplopen tot zes miljoen euro.

Onaangenaam verrast

Alleen bij de maximale investering mag de hal worden gebruikt voor bijvoorbeeld Robodock, een festival waarbij gebruikt wordt gemaakt van vuur en vuurwerk. Als het stadsdeel niets doet aan de brandveiligheid, zijn uitsluitend nog activiteiten met hooguit vijfhonderd bezoekers toegestaan.

Rob Post, stadsdeelvoorzitter van Noord, is onaangenaam verrast door het advies van de brandweer. ''November vorig jaar hebben we met de brandweer door de hal gelopen, voor een feest met 6500 bezoekers. De brandweer heeft wel aangegeven wat er moest veranderen, maar dan moet je denken aan het markeren van de vluchtroutes..''

Of Noord opnieuw gaat investeren is de vraag. ''De hal staat op de nominatie gesloopt te worden.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden