Update

Dochter probleemgezin neergeschoten voor woning Rivierenbuurt

Bij een schietincident aan de Oude-IJselstraat in de Rivierenbuurt is donderdagochtend een vrouw gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis overgebracht.

Jesse Beentjes en Paul Vugts
De Oude-IJselstraat is afgezet Beeld Bien Borren
De Oude-IJselstraat is afgezetBeeld Bien Borren

Het slachtoffer is de dochter uit een familie voor wier woningen precies een maand geleden een granaat was ontploft.

De vrouw is geraakt in haar hand en been en 'aanspreekbaar' naar een ziekenhuis gebracht. De politie zoekt 'een jonge man in een zwarte jas met capuchon, een grijze hoody en een grijze muts' die zou hebben geschoten.

Buren rond de woningen van het gezin op huisnummers 6 en 8 maken zich grote zorgen na de tweede aanslag in een maand. Sommigen zeggen nauwelijks nog de straat op te durven.

Drie schoten
Getuigen hoorden vanmorgen drie schoten. Een getuige die in zijn auto arriveerde voor een afspraak in de straat, vertelt dat hij de schoten hoorde en op het slachtoffer af rende om hulp te verlenen. Hij zag de moeder van de vrouw met haar dochtertje, een peuter, naar buiten komen. De moeder riep in paniek: "Ze is geraakt. Kom kijken, ze is dood!"

De gewonde vrouw wordt verzorgd door ambulancepersoneel Beeld Het Parool
De gewonde vrouw wordt verzorgd door ambulancepersoneelBeeld Het Parool

Verscheidene buren zeggen hun zorgen al te hebben geuit bij de verhuurder van de woningen en bij burgemeester Eberhard van der Laan. Ze vragen hen in te grijpen om nieuw geweld te voorkomen.

De familie van Marokkaanse origine bestaat uit grootouders, enkele zoons, de dochter en hun jonge kinderen. Het gezin zorgt al jaren voor grote overlast in de straat. Dat melden de buurtbewoners niet alleen, maar blijkt ook uit dossiers. Vooral de zoons kwamen al vaak met de politie in aanraking. De familie woont op de begane grond en bovenetages van de naast elkaar gelegen woningen.

Eén zoon behoort volgens betrokkenen tot de Top 600 van gewelddadige criminelen. In het criminele milieu gaat het gerucht dat een familielid er vandoor zou zijn gegaan met een groot bedrag aan misdaadopbrengsten, maar dat gerucht kan de politie nog niet bevestigen.

Reactie Van der Laan
Burgemeester Van der Laan heeft tijdens de commissie Algemene Zaken zijn zorgen uitgesproken over het schietincident en de eerder ontplofte handgranaat. "De politie heeft toen (in juni, JW) tien rechercheurs op de zaak gezet. Inhoudelijk kan ik daar weinig over kwijt, behalve dat de beschieting van vanochtend nieuwe informatie heeft opgeleverd," aldus Van der Laan. Hij zei ook dat de actie bewust tegen de vrouw gericht lijkt.

Van der Laan is niet voornemens de woning te sluiten. "Er zijn drie kinderen in het geding. Dat heeft onze bijzondere aandacht."

Als er behoefte aan is, zal Van der Laan vrijdag een bezoek brengen aan de buurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden