Dochter Martin Luther King Jr.: 'Familie wil zijn Nobelprijs verpatsen'

Het erffonds van Martin Luther King Jr. eist voor de rechtbank van Atlanta dat de dochter van de leider van de burgerrechtenbeweging, Bernice King, afstand doet van de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 1964 kreeg en van zijn 'reisbijbel', waarop president Obama de eed aflegde bij zijn tweede inauguratie. Het fonds wordt beheerd door haar twee broers, Martin Luther King III en Dexter King. Bernice King wil koste wat het kost verhinderen dat haar broers de Bijbel en de Nobelprijsmedaille verkopen.

Bernice King is CEO van het gedenkcentrum voor haar vader in Atlanta, maar haar broers beheren de nalatenschap. Beeld epa
Bernice King is CEO van het gedenkcentrum voor haar vader in Atlanta, maar haar broers beheren de nalatenschap.Beeld epa

Volgens de gerechtsdocumenten droegen de erfgenamen van King in 1995 hun rechten op de eigendommen van Martin Luther King Jr. over aan het erffonds. Nog volgens de documenten heeft Bernice King, wars van die overeenkomst, de Nobelprijsmedaille en de Bijbel 'verborgen en gesekwesteerd'.

'Heilige spullen'
Bernice King meent dat haar broers de medaille en de Bijbel aan een private koper willen verpatsen en verzet zich daar tegen.

Bernice, de jongste van de vier kinderen van King, heeft het op haar Facebookpagina over 'de meest kostbare bezittingen' van haar vader. 'Ik ben vurig gekant tegen het verkopen van deze extreem heilige spullen', stelt ze.

Bernice en haar broers stonden de voorbije jaren wel vaker voor de rechter, telkens wegens disputen over de nalatenschap van hun vader. Bernice is CEO van het King Center in diens geboortestad Atlanta, maar haar broers beheren de nalatenschap.

Dexter Scott King, Bernice King, Yolanda King en Martin Luther King III in 2006. Een jaar later overleed Yolanda. Beeld AP
Dexter Scott King, Bernice King, Yolanda King en Martin Luther King III in 2006. Een jaar later overleed Yolanda.Beeld AP

Evangelie
Bernice vernam op 20 januari, de nationale feestdag in de VS waarop Kings geboortedag wordt herdacht, dat haar broers de hand wilden leggen op de medaille en de bijbel, die zij op een veilige plek bewaart. Nadat ze weigerde de spullen aan haar broers te geven, dienden ze een dag later klacht in tegen haar.

'Zoals de bijbelvers Marcus 8:32 ons leert, 'Want wat zou het de mens baten zo hij de gehele wereld won, en zijn ziel schade leed?', verklaart Bernice King. 'Onze vader moet zich in zijn graf omdraaien. Als volgeling van het evangelie, stoort de idee vaders Bijbel te verkopen me enorm. Het vreet aan mijn geest en weegt zwaar op mijn ziel'.

Obama legde zijn tweede eed als president af door zijn hand op de reisbijbel van King te leggen. Die Bijbel lag bovenop een Bijbel die eigendom was van Abraham Lincoln.

Bernice is ook boos dat haar broers de medaille willen verkopen die King kreeg toen hij vijftig jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede won. Winst maken uit die medaille noemt ze 'spiritueel gewelddadig' en 'moreel ronduit verwerpelijk'.

Ze heeft geen zin in een nieuw proces, maar haar broers laten haar geen keuze, zegt Bernice.

Bewijzen van geloof en toewijding
'Sommige dingen zijn niet te koop, ongeacht de omstandigheden. Dat zou heiligschennis zijn. Zowel de Bijbel van mijn vader als zijn Nobelprijsmedaille zijn tastbare bewijzen van het geloof en de toewijding van Martin Luther King Jr. en Coretta Scott King (haar moeder, nvdr.). Afstand doen van deze onschatbare souvenirs zou geen optie mogen zijn'.

De andere dochter van King, Yolanda, overleed in 2007.

Coretta Scott King en haar vier kinderen bij de doodskist van de vermoorde Martin Luther King Jr. in 1968. Beeld AP
Coretta Scott King en haar vier kinderen bij de doodskist van de vermoorde Martin Luther King Jr. in 1968.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden