Dochter Chávez: 'We moeten aan vaderland blijven bouwen. Vaarwel papa!'

'Ik heb geen woorden', schrijft Maria Gabriela Chávez, een van de dochters van de Venezolaanse president, in een reactie op het overlijden van haar vader op Twitter. 'Een eeuwige DANK JE! Kracht! We moeten zijn voorbeeld volgen! We moeten aan het VADERLAND blijven bouwen! Vaarwel mijn papa!'

Hugo Chávez in 2000 Beeld afp
Hugo Chávez in 2000Beeld afp

De reacties op het overlijden van Hugo Chávez stromen binnen en zijn vaak emotioneel. De vice-president van Venezuela maakte eerder dinsdag op de staatstelevisie bekend dat de charismatische leider was overleden. 'Dit is een moment van diepe pijn', zei Nicolas Maduro met gebroken stem. Enkele uren eerder had Maduro al gezegd dat het heel erg slecht ging met Chávez en dat de president aan 'zijn moeilijkste uren' was begonnen.

Vanaf het moment dat bekend was geworden dat Chavez was overleden, stroomden duizenden mensen naar het militaire hospitaal in de hoofdstad waar president Chavez werd behandeld, om voor hem te bidden. Anderen zijn naar het presidentiële paleis gegaan, waar de massa nu schreeuwt: 'Lange leve Chávez! Lange leve Chávismo!'

Mensen in Caracas huilen bij het nieuws dat Chávez is overleden. Beeld afp
Mensen in Caracas huilen bij het nieuws dat Chávez is overleden.Beeld afp

De Boliviaanse president Evo Morales bood samen met zijn kabinet op televisie zijn condoleances aan. Hij vocht tegen zijn tranen toen hij zei dat hij 'verwoest' was door het nieuws. 'Dit doet pijn, maar we moeten verenigd blijven bij dit proces van bevrijding van niet alleen Venezuela, maar van de hele regio', aldus Morales. 'Chávez leeft meer dan ooit!'

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een verklaring gezegd dat de Verenigde Staten 'in deze uitdagende tijd van het overlijden van president Hugo Chávez' hun steun voor het Venezolaanse volk bevestigen, evenals 'het belang van het ontwikkelen van een constructieve relatie met de Venezolaanse regering'.

'Terwijl Venezuela aan een nieuw hoofdstuk van haar geschiedenis begint, blijven de Verenigde Staten zich inzetten om de democratische beginselen, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten te bevorderen.'

Twitter
Regeringsleider geven hun reacties ook via Twitter. Zo twittert Michel J Martelly, de president van Haïti, dat hij Venezuela wil condoleren namens de inwoners van zijn land.

De president van Peru twittert: Adios Commandant en vriend Hugo Chavez. Mijn condoleances voor het hele Venezolaanse volk.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zegt dat ze rouwt om het verlies van 'een goede vriend' van haar land. De dood van Chávez zal volgens Roussef een gat slaan 'in de geschiedenis en de worstelingen' van het Zuid-Amerikaanse continent en 'Latijns-Amerika met verdriet vullen'.

In Peru werd in de senaat een minuut stilte in acht genomen. De regeringen van Chili en Ecuador hebben ook hun condeleances aan Venezulea aangeboden. Ecuador zei dat het voelde als een verlies van eigen bloed en dat het hoopte dat het buurland de revolutie ook zonder Chávez zou voortzetten.

De president van Argentinië, Christina Fernandez de Kirchner was een goede vriend van Chávez en zij heeft al haar activiteiten stop gezet nadat het nieuws bekend werd.

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter zei in een verklaring 'dat Chávez herinnerd zal worden om de brutale wijze waarop hij de autonomie en onafhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse regeringen deed gelden'. Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, noemde het heengaan van Chávez 'een tragedie'. 'Hij was een groots politicus voor zijn land, Latijns-Amerika en de wereld', aldus Tsjoerkin.

Het overlijden van de president is groot nieuws voor alle Latijns-Amerikaanse media. Volgens het Spaanse persbureau Efe heeft de regio met Chávez zijn belangrijkste leider verloren, en is links nu 'verweesd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden