Docenten voortgezet onderwijs dreigen met actie

Het onderwijs trapt op de rem. Na de basisschoolleraren komen nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten in verzet.

Ellen van Galen
Basisschoolleraren protesteerden tegen de lage salarissen en hoge werkdruk Beeld anp
Basisschoolleraren protesteerden tegen de lage salarissen en hoge werkdrukBeeld anp

Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten.

Afgelopen weekend schoten de actieaccounts als paddenstoelen uit de grond. Ook docenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs en die van universiteiten wachten niet meer op de vakbonden of het ministerie van Onderwijs.

Regeerakkoord
Voor de leraren van middelbare scholen was het regeerakkoord de druppel. "Het woord lerarentekort staat niet één keer genoemd. Ik werd zo boos toen ik dat zag.'' Kim van Strien, lerares Frans, besloot het heft in eigen handen te nemen en VO in Actie op te richten.

"Als je kijkt naar andere landen staan Nederlandse leraren ontzettend veel uren voor de klas. We moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden en nakijkwerk te doen.'' Gemiddeld geven de docenten 24 uur per week les, terwijl het Europese gemiddelde op 20 ligt.

Waar mogelijk trekken mbo- docenten met hen op. Ook zij zijn de hoge werkdruk meer dan zat.

"Minister Van Bijsterveldt besloot in 2011 dat de leerlingen niet 850, maar 1000 lesuren moeten krijgen. We krijgen er als docenten meer taken en uren bij, maar hebben er geen collega's bij gekregen," verklaart Patrick Woudstra, docent Burgerschap en mede-oprichter van MBO in Actie.

Geen koploper
Tegelijkertijd gaat in het mbo onevenredig veel geld naar andere mensen dan docenten. Woudstra: "Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van het personeel leraar is, de rest dus niet. Meer geld is niet per se de oplossing, maar het geld moet wel naar het primaire proces gaan: onderwijs aan de studenten."

Universitair docenten reppen zelfs al van een stakingsdag. Terwijl op universiteiten het aantal studenten groeit, krijgen ze er geen geld bij. WO in Actie pleit voor meer geld voor universiteiten en - net als de rest - minder werkdruk. De actiegroep verzamelt daarvoor handtekeningen.

Het is echter de vraag of de andere sectoren eenzelfde resultaat (honderden miljoenen extra) binnenslepen als de basisschoolleraren. De nieuwe regering heeft het geld immers al verdeeld.

Toch ziet Jan van de Ven van PO in Actie mogelijkheden. "Als je kijkt naar wat Nederland aan onderwijs uitgeeft, zijn we echt geen koploper. Hoe kan je dan in de lijstjes van beste onderwijslanden bovenaan willen staan?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden