Plus
Docent van het Jaar El Bouhassani wil het onderwijs veranderen
Amper drie jaar staat hij voor de klas en nu is Youssef el Bouhassani, wiskundedocent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), al uitgeroepen tot Docent van het Jaar van heel Nederland. En er komt nog meer: hij wil het onderwijs veranderen.
Elke twee weken vroeg Youssef el Bouhassani (32) zijn studenten of hij het goed deed. Begrepen ze de stof? Moest het anders? Hij liet hen op hun telefoon een korte vragenlijst invullen. Vervolgens paste El Bouhassani zijn lessen erop aan.
Niet dat de docent toegepaste wiskunde, destijds nog bij de opleiding Aviation, onzeker was. Hij wilde gewoon weten of hij op de goede weg was.
Zijn zelfverkozen onderwerping aan voortdurende kritiek was niet voor niets: krap twee jaar voor de klas werd hij Docent van het Jaar van de HvA, nu een jaar later is hij dat zelfs van heel Nederland, uitgeroepen door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
El Bouhassani heeft geen lerarenopleiding gedaan en is eigenlijk vrijwel uit het niets voor de klas terechtgekomen.
Na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft nam hij in 2014 deel aan de Nationale Denktank, om na te denken over omgaan met big data, grote verzamelingen digitale gegevens.
Van daaruit is hij trainingen gaan ontwikkelen om bètastudenten om te scholen tot data-analisten. "Ik had dus wel wat ervaring als docent," zegt El Bouhassani. "Maar het was ook een sprong in het diepe, dus ik wilde leren."
Geen knikkers in een vaas
De prijs kreeg hij met alle égards. 'Hij gebruikt activerende, innovatieve en creatieve werkvormen die studenten zelf tot nadenken zet,' schreef de jury.
El Bouhassani wil geen leraar zijn die zijn lessen gedachteloos afdraait. "Ik ben altijd benaderbaar voor studenten, wil graag naar ze luisteren."
Bij El Bouhassani krijg je de binomiale verdeling bij statistiek niet uitgelegd aan de hand van vazen en knikkers. "Ik heb dat altijd zo abstract gevonden: wanneer stop je nou knikkers in een vaas?"
Hij diept het wiskundige concept liever uit met behulp van Tinder, de digitale liefdesmarkt.
"Hoe vaak heb je kans op een match? En hoe groot is de kans dat ik een bericht ontvang? Dat kun je heel goed met kansberekening doen. Het voordeel met dit voorbeeld uit hun dagelijkse leven is dat ik weet dat ze eraan denken elke keer als ze hun telefoon pakken."
Als leraar ontkom je er niet aan elk jaar min of meer hetzelfde college te geven, maar El Bouhassani vindt dat repetitieve in het onderwijs het minst aantrekkelijke van het vak. "Niets mooiers dan contact met je studenten, maar elke keer tentamens maken, nakijken, administratie, telkens hetzelfde uitleggen is soms frustrerend."
Weg met de bijlescultuur
Met Jonas Voorzanger, een andere Denktanker en leraar op het Amsterdams Lyceum, is hij daarom een techniek aan het ontwikkelen om de herhaling te doorbreken: een interactief college op film, waarin het niveau wordt aangepast aan de kijker door vragen te stellen.
LeerLevels heet de tool. "Het idee is dat je als leraar tijd overhoudt voor de leuke dingen van het vak: projecten, een-op-eenuitleg, leuke lessen voorbereiden."
Tegelijkertijd willen de leraren een ander maatschappelijk probleem tackelen: de bijlescultuur. "We willen bijles overbodig maken. Omdat klassen nu zo vol zijn, is het vanzelfsprekend dat je bijles neemt op de middelbare school. Maar dat is niet eerlijk, want wie het niet kan betalen, heeft pech. Met echt gepersonaliseerd leren heb je geen bijles meer nodig."
Er moet nog flink worden gesleuteld aan LeerLevels, maar het plan is om komend schooljaar al een proef te doen op het Amsterdams Lyceum. Het gaat niet alle lessen en colleges vervangen, benadrukt El Bouhassani. "Maar het repetitieve wordt minder. En het vak van leraar daardoor aantrekkelijker."
Bij de titel Docent van het Jaar komt een onderwijsbeurs van 25.000 euro. Laat El Bouhassani daar nou net een uitstekende bestemming voor hebben.