'DNB was niet enthousiast over reddingsplan banken'

De Nederlandsche Bank voelde, in het najaar van 2008, aanvankelijk niets voor het plan van het ministerie van Financiën om banken kapitaal te verschaffen. De overheid zou daardoor mede-eigenaar worden van banken en dat was voor de toezichthouder een brug te ver.

Bernard ter Haar, oud-topambtenaar van DNB.Beeld anp

Dat zei oud-topambtenaar Bernard ter Haar vandaag tegen de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt. 'Toen ik het voorlegde, waren ze niet zo enthousiast. Ze hebben het eerst laten liggen, zagen de urgentie er niet zo van in', aldus Ter Haar, die de architect was van het plan dat in heel Europa navolging kreeg.

De lauwe reactie van DNB kwam eind september. Ter Haar denkt dat de centrale bank zich op het standpunt stelde dat overheden niet moeten participeren in de kapitaalpositie van financiële instellingen, een 'algemene filosofie'. Pas na de val en nationalisatie van Fortis, begin oktober, begon DNB in te zien dat het een nuttig instrument kon zijn, aldus Ter Haar.

Veranderen van boekhoudregels
Daarvoor, denkt Ter Haar, vond DNB dat andere instrumenten afdoende moesten zijn om de onrust rond banken te bezweren. Zoals het veranderen van boekhoudregels of het verhogen van het depositogarantiestelsel. De vraag of DNB daarmee achter de feiten aanliep, wilde hij niet bevestigen. 'Het ging toen allemaal zo snel. Ik zou dat niet gezegd willen hebben', aldus de oud-topambtenaar van Financiën.

Ter Haar liet vandaag ook weten dat bank en verzekeraar ING en verzekeraar Aegon nog voor de overheid een kapitaalloket openstelde bij het ministerie van Financiën kwamen om te polsen of zij mogelijk in aanmerking zouden komen voor financiële steun.

Rommelhypotheken
De maatregel van het ministerie bestond eruit dat Nederland op 9 oktober een loket van 20 miljard euro opende waarbij banken konden aankloppen voor steun. In Europa vertrouwden banken elkaar niet meer omdat ze niet wisten hoeveel rommelhypotheken de ander op de balans had staan. Omdat er onderling niet meer werd geleend, ontstond er een tekort aan liquiditeit. Via het loket werd het kapitaal van de bank opgekrikt.

Uiteindelijk werd voor bijna 14 miljard euro gebruik gemaakt van de regeling. Zo kreeg ING 10 miljard euro, Aegon 3 miljard euro en SNS Reaal 750 miljoen euro. Een groot deel van de leningen is inmiddels, met rente, terugbetaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden