DNB waarschuwde voor overname ABN Amro

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde de toenmalige Fortis-groep in 2007 voor de beoogde overname van ABN Amro. De Nederlandse toezichthouder had grote twijfels of er wel voldoende inzicht was in de boeken van de bank.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dit zei vandaag Arnold Schilder, die als directeur bij DNB belast was met het toezicht op de banken, voor de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt.

'Wij hebben een duidelijk en indringend signaal aan de groep afgegeven over onze twijfels', aldus Schilder. 'Uiteindelijk is er maar een beperkt onderzoek naar de boeken gedaan. Bij Fortis vond men dat niet nodig', volgens Schilder. 'Misschien ook omdat sommige Fortis-mensen vroeger bij ABN Amro hadden gewerkt en dachten dat het wel goed zat'.

Niet veel later kwam Fortis door de kredietcrisis in de problemen en bleek het Belgische concern zich te hebben vertild aan de overname.

De Europese Commissie eiste bij de overname dat er vanwege eerlijke concurrentie een onderdeel van ABN Amro zou worden afgestoten. In tegenstelling tot andere betrokkenen zag Schilder dat niet als een ingewikkelde operatie en zware last. Volgens hem was het een van de zaken die geregeld moesten worden, maar was bijvoorbeeld het op elkaar afstemmen van de automatisering complexer.

Schilder sprak tijdens zijn verhoor over de spanningen die er af en toe waren met de Belgische toezichthouder, met name rond de toenemende zorgen in Nederland over de toestand van Fortis. De Belgen vond dat DNB zich te veel met hun zaken wilde bemoeien. Schilder sprak tegen dat de verhoudingen 'verzuurd' raakten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden