DNB: tekort volgend jaar naar 3,9 procent

Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 3,9 procent. Ook in 2015 blijft het tekort met 3,4 procent boven de EU-norm van 3 procent. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwste halfjaarlijkse economische rapportage.

Het tekort stijgt niet alleen als gevolg van de slechte economische ontwikkelingen, maar ook doordat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort 'buiten beeld' geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank in een toelichting.

Om volgend jaar toch aan de EU-norm te voldoen, moet het kabinet tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. Dat raakt wel weer direct het economisch herstel, dat DNB voor volgend jaar bij ongewijzigd beleid op 0,5 procent inschat, na een verwachte krimp van 0,8 procent dit jaar. 'Je hoopt dan op een klein plusje', erkent Swank.

In 2015 trekt de groei volgens DNB verder aan tot 1,1 procent in 2015. Daarbij is de centrale bank er wel van uitgegaan dat het premiegeld dat vrijvalt door de voorgenomen verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw, in ieder geval deels wordt gebruikt om de koopkracht te verbeteren. Ook zijn bezuinigingen op de langdurige zorg ingecalculeerd.

'Van een stevig conjunctureel herstel is voorlopig geen sprake', schrijft DNB. Dat komt mede doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid moeten bezuinigen om hun verslechterde financiële balansen te repareren. Daardoor heeft de economie moeite om uit de laagconjunctuur te komen.

DNB verwacht dat de werkloosheid voorlopig nog blijft stijgen. De piek wordt naar verwachting halverwege volgend jaar bereikt. Dan zit 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder werk, volgens de ramingen van DNB. Nu is dat volgens de rekenmethode van de VN-arbeidsorganisatie ILO 6,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden