DNB tegen eigen regels in akkoord met bonus Robeco

De top van Rabobankdochter Robeco heeft een bonus van 33 miljoen euro opgestreken. Hoewel de bonus volgens De Nederlandsche Bank volgens de eigen regels tegen de beloning is, is de toezichthouder toch akkoord gegaan.

Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In totaal 53 bestuurders mogen de bonus onderling verdelen, volgens een regeling die in werking trad na de verkoop van Robeco aan de Japanse investeringsmaatschappij Ornix. Met het geld moesten medewerkers van Robeco overgehaald worden aan te blijven tot de overname door de Japanse investeringsmaatschappij Ornix helemaal rond was.

In september 2012 schreef DNB dat de bonus in strijd was met artikel 13 Regeling beheerst beloningsbeleid, blijkt uit een brief die in handen is van RTL Nieuws, maar dat het in dit 'bijzondere geval' een uitzondering maakte. Wat die uitzondering is, is tot nu toe geheim.

'Dubieuze beslissing'
Minister Dijsselbloem is verrast: 'DNB heeft eigen regels voor het beloningsbeleid van banken', zei de minister tegen RTL Z. Tegelijkertijd, voor zo'n groot bedrag toestemming geven vind ik onverstandig. Ik zal zeker DNB vragen om uitleg, voor mij en voor de samenleving, waarom dit is goedgekeurd. Ik vind het een dubieuze beslissing.'

Volgens Dijsselbloem toont de bonusuitkering aan hoe belangrijk het is om een beloningsbeleid voor de banken te hebben. 'Daar werken we aan. In de huidige financiële en economische crisis past dit niet.'

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil weten hoe het kan dat toezichthouder De Nederlandsche Bank de bonus heeft goedgekeurd hoewel hij indruist tegen de regels rond het beloningsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden