DNB signaleert groeiende problemen en tegenvallers

Het economisch herstel in Nederland zet door. De winsten van bedrijven stijgen en de buffers van de banken nemen toe. Maar de problemen van de wereldeconomie, de geringe economische hervormingen in Europa en het geldverruimende Europese beleid helpen daar niet bij.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) Beeld anp
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB)Beeld anp

'De grenzen van het stimulerend beleid zijn in zicht," zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam, in een toelichting op het donderdag verschenen jaarverslag over 2015.

Knot doelt daarmee op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die almaar geld in de economie pompt en de rentes laag houdt. "De leenkosten vormen al enige tijd geen restrictie op bestedingen meer, en het financiële stelsel is overspoeld met liquiditeit," aldus Knot. "Er is sprake van afnemende meeropbrengsten en mogelijkerwijs toenemende bijwerkingen."

Risicopot
Dat stimuleert de economie, maar het effect neemt af, terwijl schulden en risico's op onder meer zeepbelvorming groeien. Knot: "De lage rente heeft niet kunnen voorkomen dat in het eurogebied nog steeds sprake is van een situatie met lage inflatie, afnemende inflatieverwachtingen en een beperkte groei van de kredietverlening."

DNB signaleert ook toenemende risico's voor de eigen financiële balans van de bank. De bank heeft tegen toekomstige rentestijgingen een algemene risicovoorziening getroffen. Daartoe gaat de bank jaarlijks 500 miljoen euro in de risicopot stoppen. Ook verzekeraars, pensioenfondsen en spaarders hebben last van de lage rente.

In antwoord tijdens de persconferentie gaf Knot geen steun aan Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale bank. Die heeft onlangs gezegd dat Europa zonder de monetaire verruiming een negatieve inflatie zou hebben - 0,5 procent lager in 2015 en in 2016 - en dat de groei dan ook 1,5 procent lager uit zou vallen tussen 2015 en 2018.

'Grote onzekerheden'
Knot: "Deze uitspraken zijn een counterfactual, waarbij je wat je ziet afzet tegenover wat je denkt dat er zou zijn gebeurd als een bepaalde maatregel niet genomen zou zijn. Het eerlijke antwoord is: we weten het gewoon niet." Hij kon de uitspraken van Draghi, zei hij, daarom niet ontkrachten, maar ook niet bevestigen. "Het ultieme bewijs is er niet (...) Er zijn grote onzekerheden. We bevinden ons in uncharted territory," onontgonnen terrein.

Binnen de eurozone gaat het volgens de DNB-jaarverslag alles behalve crescendo. Schulden blijven hoog. Veel landen beginnen niet met hervormingen. Griekenland komt niet uit de gevarenzone. Het risico van een 'exit' van Griekenland uit de eurozone is volgens DNB nog volop aanwezig. Bovendien gaan economieën als Griekenland en Italië per saldo achteruit.

De economische groei van Europa ontwikkelt zich al met al veel minder sterk dan werd verwacht. Terwijl sinds 2014 de Europese groei sterker uitpakte dan de schattingen, valt de groei voor 2016 "hoogstwaarschijnlijk" lager uit dan de in december geraamde 1,7 procent.

Lees verder 'DNB-president kritischer dan ooit op Europese collega's' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden