DNB overweegt kluis van Frederiksplein te verhuizen

De Nederlandsche Bank (DNB) kijkt naar de mogelijkheden om zijn kluis te verhuizen. Daarin ligt een deel van de Nederlandse goud- en geldvoorraad opgeslagen.

In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de kluis wordt verplaatst Beeld anp
In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de kluis wordt verplaatstBeeld anp

De kluis van de centrale bank bevindt zich in het uit de jaren zestig stammende hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Nu dat gebouw toe is aan een renovatie, wil DNB bekijken of de combinatie van "waardegebied" en kantoor nog passend is.

De aanwezigheid van de kluis stelt namelijk hoge eisen aan de beveiliging, zowel voor medewerkers als bezoekers. Daarnaast is het regelmatige waardetransport van en naar het gebouw in het centrum van de hoofdstad complex. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de kluis wordt verplaatst, en zo ja waarheen.

Opener en transparanter
In de kluis van DNB ligt 189 ton goud opgeslagen. Over de hoeveelheid contant geld doet de centrale bank uit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken.

Een woordvoerder van de centrale bank gaf aan dat het verplaatsen van het geld en goud kan helpen het kantoor en de organisatie van DNB opener en transparanter te maken. Hij benadrukte wel dat voorlopig alleen de mogelijkheden worden bekeken. "Het is een verkenning, geen besluit."

De overige werkzaamheden van DNB blijven in ieder geval gehuisvest op het Frederiksplein. Een nieuw Paleis van Volksvlijt, waar vorig jaar om werd geroepen, is dus nog ver weg. Bij DNB werken ongeveer 1700 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden