DNB: Nieuwe crisis op komst

De financiële sector wacht een nieuwe crisis. Na de kredietcrisis en het Europese schuldenprobleem dreigt de vastgoedsector de bedrijfstak te destabiliseren. Dat zegt Jan Sijbrand, directeur toezicht bij de Nederlandsche Bank (DNB).

ANP
null Beeld

Het is volgens Sijbrand steeds moeilijker om kantoren te verkopen, ongeacht de soms enorme kortingen die eigenaren geven. 'Vastgoed is een probleem voor de sector door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Er is minder behoefte vanwege het nieuwe werken en het internetwinkelen', zegt hij in het Financieele Dagblad.

Sijbrand wil dat er zo snel mogelijk 'juiste' waarderingen komen voor het commerciële vastgoed. 'Zolang er twijfels zijn over de waardering, is er geen vertrouwen in de markt en zullen financiers of beleggers zich niet melden voor financiering van banken. Daardoor zeuren de problemen onnodig lang door.'

Een concrete oplossing zegt Sijbrand nog niet te hebben, maar als een van de manieren om de volgende dreigende crisis te bezweren is volgens hem het stallen van slechte vastgoedportefeuilles in een zogenoemde 'bad bank'. Daarvan zou de overheid eigenaar kunnen worden, al vraagt Sijbrand zich af of de Nederlandse belastingbetaler bereid zou zijn om te betalen voor zo'n initiatief.

Sijbrand is in juli aangetreden en is als directeur toezicht aanspreekbaar op eventuele ongelukken bij financiële instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden