'DNB kan waarschuwen voor slechte bank'

ROTTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) kan informatie over banken, waarmee spaarders inzicht krijgen in risico's, publiceren op zijn website zonder daarbij zijn plicht tot geheimhouding te schenden. Dat schrijven twee deskundigen van de Universiteit Utrecht in het economenvakblad ESB.

Ze pleiten in hun artikel ook voor het hervormen van het garantiestelsel, dat spaarders de zekerheid geeft dat ze een bedrag terugkrijgen bij faillissement van een bank.

Hoogleraar Clemens Kool en docent Dirk Gerritsen wijzen er in het artikel op dat het in de financiële wereld mogelijk is een belegging in bedrijfsobligaties te verzekeren tegen faillissement van de betreffende onderneming. Deze verzekeringen, de zogeheten credit default swaps, kunnen verhandeld worden.

Koersverloop
De schrijvers van het artikel hebben het koersverloop van credit default swaps bij Landsbanki vergeleken met die van Rabobank en Fortis Nederland in de periode van 2007 tot en met 2008. Uit dat koersverloop blijkt dat de financiële wereld het risico dat gelopen werd bij Landsbanki, de moedermaatschappij van Icesave in Nederland, al in 2007 veel hoger inschatte dan dat van andere banken. Icesave werd in 2008 actief in Nederland.

Volgens de twee economen kan DNB dit soort openbare informatie verstrekken als waarschuwing aan spaarders zonder de wet te overtreden.

De auteurs zijn bovendien kritisch over het zogeheten depositogarantiestelsel. Het beschermt niet alleen onwetende spaarders, maar zet mensen ook aan om te sparen bij banken met de hoogste rente en het hoogste riscio, omdat het spaargeld toch gegarandeerd is. (ANP)

Hoogleraar Clemens Kool en docent Dirk Gerritsen wijzen er op dat het in de financiële wereld mogelijk is een belegging in bedrijfsobligaties te verzekeren tegen faillissement van de betreffende onderneming. ANP Beeld
Hoogleraar Clemens Kool en docent Dirk Gerritsen wijzen er op dat het in de financiële wereld mogelijk is een belegging in bedrijfsobligaties te verzekeren tegen faillissement van de betreffende onderneming. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden