DNB: geen lastenverlichting en werken aan buffer

Het Nederlandse begrotingstekort moet de komende jaren verder omlaag om een buffer te creëren voor slechtere tijden. Ruimte voor lastenverlichting is er daarom voorlopig niet, meevallers moeten worden gebruikt om het tekort verder te verkleinen. Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van DNB.

DNB-president Klaas KnotBeeld anp

Knot pleitte voor een terugkeer van de Zalmnorm uit de jaren 90, waarbij de begroting werd vastgesteld op basis van behoedzame verwachtingen over de economische groei en meevallers niet werden gebruikt voor extra uitgaven. 'Dat creëert rust in het begrotingsbeleid', stelde de centralebankpresident. 'Het levert een buffer op, zodat er niet meteen nieuwe politieke akkoorden nodig zijn bij tegenvallers.'

Acute crisis verdwenen
De Nederlandse economie staat er volgens Knot duidelijk beter voor dan een jaar geleden, terwijl ook in de hele eurozone de acute crisis naar de achtergrond is verdwenen. 'De groei krijgt een stevige basis en de trend blijft goed. Het vizier moet daarom worden gericht op de middellange termijn. Het is begrijpelijk dat in de crisis alle buffers zijn gebruikt, maar nu moeten we terugkeren op het pad dat ooit werd afgesproken.'

Op termijn moet Nederland uitkomen op een evenwichtige begroting, of een klein overschot, stelde Knot. Daarvoor moet volgens hem eerst de oorspronkelijke regeringsambitie van een tekort van iets meer dan 1 procent in 2018 worden gehaald. 'Daarna komt er pas ruimte voor lastenverlichting', concludeerde hij.

Hobbelige groei
DNB verwacht dat de economische groei de komende jaren 'hobbelig en weinig krachtig' zal zijn. De afgesproken hervormingen van onder meer de huizenmarkt kunnen het herstel verder helpen, maar over het algemeen kost extra groei op dit moment vooral 'geduld', aldus de centrale bank. Dankzij de goed opgeleide beroepsbevolking en de relatief grote welvaart van huishoudens staat de economie er volgens DNB wel goed voor.

De bijdrage van de DNB aan de schatkist is in 20013 afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De Staat krijgt een dividend van 1,12 miljard euro, tegen 1,98 miljard euro over 2012. De lagere uitkering hangt samen met een winstdaling bij DNB. Die zakte vorig jaar tot 1,18 miljard euro, tegen iets meer dan 2 miljard euro in 2012. Vooral de rentebaten van de centrale bank namen af, terwijl de kosten licht opliepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden