Update

DNB faalde in toezicht DSB

DEN HAAG - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gefaald in het toezicht op de DSB Bank. De toezichthouder had nooit een bankvergunning mogen verlenen aan de bank van Dirk Scheringa, omdat de leiding en de organisatie er onvoldoende waren.

Dat concludeert de Commissie-Scheltema, onder leiding van bestuursrechtdeskundige Michiel Scheltema, dinsdag in het onderzoek naar de ondergang van DSB Bank. Het rapport levert scherpe kritiek op het toezicht door DNB en zijn president Nout Wellink.

Volgens de commissie heeft DNB veel te laks opgetreden in het toezicht op DSB. De toezichthouder was ervan op de hoogte dat de bank onprofessioneel werd geleid en dat de positie van Dirk Scheringa ongebruikelijk sterk was voor een bank. Daarnaast wist DNB dat Scheringa te ondeskundig was voor het leiden van een bank.

De kern van het faillissement van DSB is dan ook de leiding van de bank zelf, concludeert Scheltema. Scheringa richtte zich te veel op commerciële activiteiten en te weinig op het beheersen van risisco's en financiële stabiliteit. De gevolgen van de kredietcrisis zijn door de leiding van de bank verkeerd ingeschat, aldus de commissie.

DNB heeft in haar toezicht 'te weinig haar tanden laten zien'. Krachtdadiger optreden tegen de onbalans in de leiding was 'mogelijk en gerechtvaardigd' geweest. Toen DNB vorig jaar zomer uiteindelijk wel optrad, was het te laat. De oproep van voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed om het spaargeld bij DSB weg te halen, doorkruiste dat optreden en heeft de definitieve ondergang van DSB ingeluid.

Voormalig minister Wouter Bos van Financiën heeft volgens Scheltema dan ook goed opgetreden door geen bijdrage te verlenen aan de redding van DSB. Aan de voorwaarden, waaraan een bank moet voldoen om steun te krijgen, werd door DSB op geen enkel gebied voldaan.

De Nederlandsche Bank wilde vanochtend nog niet reageren op het rapport van Scheltema. Het is de tweede keer dat DNB en Wellink laks handelen wordt verweten. Eerder al oordeelde de Commissie-De Wit, die namens de Tweede Kamer de gevolgen van de kredietcrisis onderzoekt, dat de toezichthouder veel harder had moeten optreden bij de mislukte overname van ABN Amro en de ondergang van de IJslandse spaarbank Icesave.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het eens met de conclusies van de commissie-Scheltema over het toezicht van de organisatie op DSB Bank. De AFM kan zich vinden in de hoofdconclusies.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën houdt vertrouwen in de directie van De Nederlandsche Bank. De minister wil de wettelijke mogelijkheden om toezicht te hebben op de besluitvorming bij DNB verruimen. DNB zal zelf een plan van aanpak maken om de interne cultuur te veranderen, aldus De Jager. (HET PAROOL)

ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden