Update

DNB: 'Economie langzaam uit dal'

Exterieur van De Nederlandsche Bank. ANP

DEN HAAG - Nederland staat een periode van zeer beperkte economische groei te wachten. Overheden, banken en pensioenfondsen zullen alle zeilen moeten bijzetten om groei überhaupt mogelijk te maken. Die boodschap komt van De Nederlandsche Bank (DNB), die gisteren met groeiramingen voor de komende twee jaar naar buiten kwam.

''We zullen door de zure appel heen moeten bijten'', zei Lex Hoogduin, lid van de directie van DNB en verantwoordelijk voor economisch beleid en onderzoek. De centrale bank voorziet voor de komende twee jaar een groei van achtereenvolgens 0,7 en 1,2 procent, na een krimp van 4 procent dit jaar. Hoogduin liet in een toelichting blijken dat de periode na 2011 mogelijk niet veel beter zal zijn.

De groei voor de komende jaren hangt onder meer af van het herstel van de buffers waar met name overheden een beroep op hebben gedaan. Zij kwamen tijdens de crisis met miljarden over de brug om de financiële sector en de economie te ondersteunen. De forse ingrepen hebben een positief effect gehad, want de economie begint zich nu overal te herstellen. Van een duurzaam herstel is echter nog lang geen sprake, want de steunmaatregelen waren tenslotte tijdelijk.

Overheden staan nu voor de taak hun buffers weer aan te vullen, zei Hoogduin. ''Gebeurt dat niet, dan krijgt de economie de tik later. Er komt een moment dat je terug moet.''

Voor de Nederlandse overheid betekent dit flink bezuinigen, zoals het kabinet ook heeft afgesproken. Het begrotingstekort ligt eind 2011 op 6 procent. Het tekort moet van de Europese Commissie in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent. Hoogduin sprak van 'een goed streven', al zal het er volgens hem 'niet pijnloos' aan toegaan. Als de overheid zijn financiën weer op orde heeft, kan ze meer geld in de economische groei steken. De Nederlandse overheid neemt ruwweg de helft van de economie voor haar rekening.

Voor banken en pensioenfondsen geldt hetzelfde verhaal als voor de overheid. Ook zij teerden in door de crisis. Als banken hun zaakjes weer op orde hebben, kan de kredietverlening op een gezonder peil komen. Pensioenfondsen, die hun dekkingsgraad flink zagen dalen, moeten er op hun beurt voor zorgen dat ze in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Ook de consumenten moeten een bijdrage gaan leveren aan de groei. Nu doen ze het zuinig aan, onder meer uit angst werkloos te raken.

De groei van de economie kan verder worden afgeremd als de rente snel omhoog gaat, waarschuwde de bankdirecteur. Door de economische crisis hebben centrale banken de rentetarieven flink omlaag geschroefd. Vroeg of laat zullen die dus weer omhoog gaan. Door krapte op de kapitaalmarkt kan de rente echter een extra zet omhoog krijgen. Zo'n scenario is niet ondenkbaar omdat overheden door hun steunoperaties de kapitaalmarkt veelvuldig hebben aangeboord. Als ze er niet tijdig in slagen het geld af te lossen, wordt het dringen geblazen op de kapitaalmarkt. ''Geld lenen kan daardoor voor iedereen duurder worden'', aldus de bankdirecteur. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden